Aktivizam i edukacija, Uticaj čoveka na Zemlju, Zanimljivosti

Zagađenje kroz brojeve

Dugačka je lista naizgled nebitnih radnji koje doprinose zagađivanju planete ugljen-dioksidom (CO2) i drugim gasovima zaduženim za povećani efekat staklene bašte.

Donekle je poznato da vožnjom automobila ili držanjem uključenog svetla u kući doprinosimo karbonskom otisku – ono što je manje poznato je koliki efekat na planetu ima slanje SMS-a ili otvaranje plastične boce vode.

Digitalni otisak:

Slanjem i najmanjeg mejla procenjeno je da se šalje i 4g CO2 ugljen-dioksid ekvivalenta (gCO2e) u atmosferu. Slanje 65 mejlova je jednako 1km vožnje prosečnog automobila.

Glavni krivci su izduvni gasovi proizvedeni prilikom pokretanja i održavanja servera, rutera i kompjutera, a prilikom merenja u obzir se uzima i zagađenje nastalo u proizvodnji elektronskih uređaja.

Slanje većih fajlova dodaje 50 gCO2e u atmosferu. Pet poruka na koje je nakačen veliki fajl (od 25MB) je jednako sagorevanju 120g uglja.

Nešto o čemu možete da razmišljate dok pretražuje zanimljivosti na internetu: traženje jedne informacije na guglu potroši 0.2 gCO2e na energetski efikasnim uređajima, dok na starim desktop računarima ova cifra iznosi 4.5 gCO2e

Stigla vam je SMS poruka! To je koštalo 0.014 gCO2e.

 

Papir ili plastika?

Reklamni materijal godišnje proizvede jednako zagađenje ugljen-dioksidom koliko i 3.1 milion putničkih vozila (7.6 miliona litara benzina).

Plastične kese za kupovinu imaju otisak ugljenika koji iznosi 10 gCO2e, ali za papirne se potroši još više energije za koju zagađenje iznosi 40 gCO2e. Naravno, ovo istraživanje govori isključivo o proizvodnji materijala i zagađenosti izduvnim gasovima.


Razlaganje plastičnih kesa traje između 50-500 godina, što ih čini štetnijim za životnu sredinu.

Boca vode kupljena u prodavnici proizvede skoro 1.150 puta više emisija nego ako biste istu količinu vode uzeli sa česme. Tako da je flaša od 0.5l vode odgovorna za 160 gCO2e u odnosu na 0.14 gCO2e zagađenja koje se proizvede prilikom točenja vode s česme.

Slobodno vreme

Uživajte u šoljici kafe! Ali uzmite u obzir da uz veliki kapućino dolazi i zagađenje od 253 gCO2e! Ista količina crne kafe bez mleka donosi daleko manje zagađenje, od 21 gCO2e.


Najveća količina CO2 zagađenja u kapućinu dolazi iz industrije mleka.

Što je veći TV, veća je i cena izduvnih gasova. Dva sata programa na starom televizoru od 24 inča (61cm) proizvede 440 gCO2e – otprilike ista količina zagađenja CO2 se proizvede ako vozimo auto 1.6km.

Poređenja radi – gledanje istog programa dva sata na LCD ekranu od 32 inča (81cm) proizvede 176 gCO2e.

Jedan kilometar vožnje bicikle podstaknuto obrokom od banana iznosi 65 gCO2e, dok ista kilometraža s pogonom na pljeskavicu iznosi 260 gCO2e.

Naravno, ove činjenice se mogu činiti deprimirajućim na prvi pogled. Međutim, ono što brojevi pokazuju jeste da je svaka naša odluka ka održivijem životu važna. Uvođenjem i najmanjeg poboljšanja u naše navike, na duže staze možemo značajno uticati na životnu sredinu.

Izvori:

How bad are bananas? ; http://www.ipcc.ch/report/ar5/

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: