Aktivizam i edukacija, Održivi razvoj, Šta ja mogu da uradim?, Životni stil

Život od prirodnih materijala

Dok sagledavamo celokupnu situaciju u kojoj se nalazi životna sredina i shvatamo da stvari mogu i moraju da budu bolje, svako od nas donosi neke male odluke kojima doprinosimo zdravijoj budućnosti. „Neću više koristiti plastičnu ambalažu“, „Manje ću se voziti automobilom, a više biciklom“, „Ješću manje mesa“, „Štedeću električnu energiju“… Svaka takva odluka čini male korake koji nas mic po mic primiču konačnom cilju, zdravoj životnoj sredini.

U mestu Jevremovac, u blizini Šapca, zajedno sa decom, žive Nada i Milan Đupovac za koje slobodno možemo reći da ka tom cilju šetaju bar dva koraka ispred ostalih.

Godine 2017. porodica Đupovac je sopstvenim rukama, uz nesebičnu pomoć nekolicine prijatelja, izgradila porodičnu kuću od prirodnih materijala. Za izgradnju čitave kuće od 104 m2 bilo je potrebno svega deset meseci, a Đupovci su u izgradnju uložili oko 20.000 evra.

Kuća je u potpunosti izgrađena korišćenjem materijala poput drveta, trske, slame,  zemljanog maltera i smole u kombinaciji sa modernim, zelenim tehnologijama.

Više o samoj izgradnji i materijalima koji su korišćeni možete saznati i sa fejsbuk stranice kuće od prirodnih materijala.

Kuća od prirodnih materijala danas je u potpunosti izgrađena i funkcionalna. Do sada se pokazala kao izvrsno i energetski efikasno stambeno rešenje, budući da je kuću lako zagrejati i održavati prijatnu temperaturu i vlažnost vazduha u njoj. Zimi nikada nije prehladno, leti nikada nije pretoplo.

Đupovci su na svom domaćinstvu otišli i korak dalje, pa su pored tradicionalno izgrađene kuće od prirodnih materijala uveli i princip novih tehnologija koji im pomažu što u ekonomičnosti, što u održivosti. Kuća tako poseduje solarne panele za proizvodnju električne energije, vakuumski sistem za grejanje vode solarnom energijom, kolektor za kišnicu i filter sive vode. Drugim rečima, sve što je potrebno za jedno nezavisno, energetski efikasno domaćinstvo. Takođe, poseduju i baštu u kojoj samostalno, po svim principima organske proizvodnje, uzgajaju hranu.

Danas, Nada i Milan zajedno sa arhitektom Vukom Krstićem (projektantom njihove kuće) uveliko spremaju školu prirodnog graditeljstva kako bi svoja znanja i iskustvo preneli na što više ljudi zainteresovanih za moderan život u skladu sa prirodom.

Cilj škole biće da svi polaznici steknu dovoljno znanja da mogu samostalno da: planiraju izgradnju kuće, vrše odabir i nabavku materijala, organizuju alate i mesto izgradnje, bezbedno rukuju sa alatom i izvode radove.

Svi polaznici će biti u mogućnosti da učestvuju u izgradnji Centra za ekologiju koji je zamišljen da, kao i kuća porodice Đupovac, bude energetski efikasan i u potpunosti izgrađen od prirodnih materijala.

Nada i Milan će gostovati  4. februara u Centru Jezgro u Beogradu kada će govoriti na temu Povratak u prirodu i Gradnja prirodnim materijalima, a biće i više reči o Školi prirodnog graditeljstva. Više o događaju možete saznati ovde.

Ukoliko ste zainteresovani, posetite ih i vi, siguran sam da možete naučiti mnogo novih, dobrih stvari. Neko se možda i odluči da izgradi svoju kuću i malo ubrza korak ka životu u skladu sa prirodom.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d blogeri kao ovaj: