Насловна Човек и планета Закони САД поново у Париском споразуму – шта даље?

САД поново у Париском споразуму – шта даље?

1551
1
Време читања: 2 минута

По налогу новоизабраног председника Сједињених Америчких Држава, Џозефа Бајдена, трећа држава света по броју становника враћена је на листу потписница Париског климатског споразума.

Подсетимо, његов претходник, Доналд Трамп, потписао је у јуну 2017. године иступање САД из једног ог најзначајнијих споразума о клими. Он је то учинио и упркос противљењу многих, говорећи да на тај начин поступа како би заштитио свој народ.

Трампова владавина обележена је негирањем климатских промена и масовним инвестицијама у фосилна горива, па ни не чуди чињеница да се могао одлучити на овакав потез. Међутим, због начина на који је састављен овај документ, одлука о повлачењу из Париског споразума је ступила на снагу тек у новембру прошле године.

Шта се мења променом власти у Сједињеним Америчким Државама?

Бајден је током своје предизборне кампање као један од првих планираних потеза најавио управо повратак у Париски споразум. Ово обећање је и испунио чим му се за то указала прилика, најављујући реформе у политици заштите животне средине.

Поред ослањања на Париски споразум, тренутни председник САД има још планова и обећања везаних управо за климу:

Уколико бисмо се фокусирали искључиво на деловање у области борбе против климатских промена, евидентно је да се ситуација мења на боље овогодишњим ступањем Бајдена на место председника. Промена власти у којој је Трамп на одлазећој позицији свакако је добра за климу, с обзиром на то да је чак и несавршен план бољи од непостојећег.

Међутим, није довољно да један човек потпише један документ како би свет могао да се избори са климатским променама. Овај Бајденов потез резултат је пре свега залагања грађана Америке за здраву животну средину и стабилне климатске услове, а почетак борбе у којој ће бити потребно много више од парчета папира и скупоценог пенкала.

Повратак САД у рат против климатских промена једно је од оних обећања чије кршење може имати катастрофалне последице. Највећи проблем је то што се овога пута оне тичу свих нас.

Извор: Бела кућа

1 КОМЕНТАР

  1. Прикључује се споразуму, то је лепо, али успут једва чека да засипа свет бомбама. Можда направе неке енергетски неутралне.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име