NaslovnaOtpadSanitarne deponije

Sanitarne deponije

702
0

Svi smo se nekada zapitali kuda odlazi smeće iz naših domova. Nakon što ga radnici Javnih komunalnih preduzeća kamionom preuzmu iz kontejnera, odvoze ga na deponiju, koju najčešće zamišljamo kao nepreglednu gomilu otpada, na koju se svakodnevno, bez ikakve kontrole dovoze nove količine onoga što nam više nije potrebno. Zapravo, istina je drugačija, pravilno odlaganje otpada, kao poslednju stanicu, podrazumeva sanitarnu deponiju. Za razliku od smetlišta, nesanitarnih (divljih) deponija, koje nastaju spontano, često u blizini reka i naseljenih mesta, izgradnja sanitarnih deponija je planska, daleko od vodenih tokova, naselja i prometnih saobraćajnica, kako bi se sprečilo raznošenje zagađivača.

Šta čini sanitarnu deponiju?

Radnici Javnog komunalnog preduzeća kamionima dovoze otpad u centar za selekciju otpada, gde se razvrstavaju papir i karton, PET ambalaža, staklo, aluminijum, gvožđe i drugi reciklabilni materijali, koji se baliraju i prosleđuju (prodaju) ovlašćenim reciklerima kao sirovina.

Sanitarna deponija u Vranju

Otpad koji nije moguće reciklirati, odlaže se na telo deponije, koje predstavlja veliku površinu, obloženu vodonepropusnim slojem od gline i folije, koji sprečava zagađenje zemljišta i podzemnih voda. Telo deponije poseduje drenažni sistem koji vodu sprovodi do sistema za prečišćavanje otpadnih voda i degazacioni sistem iz kog će se izdvojeni gasovi najpre spaljivati, a kasnije sakupljati u energetske svrhe. Otpad se pomoću mašina rasprostire i sabija, a potom prekriva zemljano-kamenim materijalom, koji sprečava njegovo raznošenje, kao i širenje neprijatnih mirisa.

Sanitarna deponija u Vranju

U bazenima koji dobijaju dodatni kiseonik, razvijaju se bakterije koje razlažu organski otpad.

I pored strogo određenih pravila za odlaganje otpada na sanitarnim deponijama, kvalitet vode, vazduha i zemljišta u njihovoj okolini se svakodnevno kontroliše.

Sanitarne deponije u Srbiji

U Srbiji se na 13% teritorije ne vrši usluga organizovanog odlaganja otpada, a planirana je izgradnja 26 sanitarnih deponija. Prema podacima iz 2016. godine, izgrađene su 2 sanitarne deponije lokalnog karaktera i 8 regionalnih, dok su još 3 regionalne deponije u tom periodu bile u izgradnji.

Izgrađene regionalne sanitarne deponije u funkciji: 

1.Regionalna sanitarna deponija „Duboko“ Užice
2. Regionalna sanitarna deponija „Vrbak“ Lapovo
3. Regionalna sanitarna deponija Kikinda
4. Regionalna sanitarna deponija „Gigoš“ Jagodina
5. Regionalna sanitarna deponija „Željkovac – Deponija dva“ Leskovac
6. Regionalna sanitarna deponija „Muntina padina“ Pirot
7. Regionalna sanitarna deponija „Jarak“ Sremska Mitrovica
8. Regionalna sanitarna deponija Pančevo
9. Sanitarna deponija „Meteris“ Vranje
10. Sanitarna deponija lokalnog karaktera u opštini Gornji Milanovac

 Regionalne deponije koje su 2016. godine bile u izgradnji: 

1. Regionalna sanitarna deponija Subotica
2. Regionalna sanitarna deponija Nova Varoš
3. Regionalna sanitarna deponija Inđija

Trebalo bi da se trudimo da smanjimo količinu otpada, da sve što možemo upotrebimo više puta, da otpad sortiramo i recikliramo, a da poslednje rešenje bude deponija. Iako je funkcionisanje sanitarnih deponija precizno uređeno, njihovi kapaciteti  su ograničeni.

Izvori:
https://www.sepa.gov.rs/download/NRIZ_podaci/Otpad2011-2016.pdf
https://duboko.rs/
https://komrad.rs/

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime