Насловна Свет око нас Ваздух Саобраћај и алтернативна решења

Саобраћај и алтернативна решења

3003
1
Време читања: 4 минута

Модернизација и пораст броја саобраћајних средстава омогућавају бржи и квалитетнији превоз људи и робе на веће удаљености и дестинације, али с друге стране повећавају и оптерећење на животну средину. Загађујуће материје пореклом од издувних гасова возила представљају значајан индикатор загађености ваздуха, посебно при формирању смога, који настаје тако што се загађујуће материје (оксиди сумпора и азота) растварају у магли.

Истаживање показује да је у већини градова утицај саобраћаја на квалитет ваздуха око 60%, што значи да је за више од пола извора емисије загађујућих супстанци кривац саобраћај.

Алтернативна горива представљају сваки материјал који се може користити као гориво, а различит је од фосилних горива (дизел, бензин, угаљ, природни гас). Појам алтернативна горива уобичајено се односи на изворе енергије који су обновљиви (биомаса, сунчева енергија, батерије и друго). Нека од добро познатих алтернативних горива су: биодизел, етанол, електрична енергија, хемијски извори енергије (батерије и горивне ћелије), водоник, биљно уље, биомаса и друга.

Биодизел  – биљна уља која се добијају из семена сунцокрета, соје и уљане репице су основне сировине за добијање биодизела. Биодизел је неексплозиван и нетоксичан, неутралног мириса. У издувним гасовима нема чађи, бензола (канцероген и отрован ароматични угљоводоник) и толуола (дериват бензена који се користи као растварач). Његовим сагоревањем не долази до емисије сумпор-диоксида, узрочника киселих киша, као ни честица чађи штетних по здравље.

Извор: www.agromedia.rs

Уљана репица – спада међу четири најважније уљане биљке на свету и гаји се због семена које садржи 40-48% уља и 18-25% беланчевина. Последњих година се повећава и њена употреба у производњи биодизел горива. 

Биоетанол –  органско једињење добијено алкохолним врењем шећера. Етанол који се користи као гориво се најчешће добија из житарица, кукуруза, јечма или пшенице. Може се мешати са бензином у циљу повећања октанског броја и смањења емисије штетних гасова.

Кукуруз –  главна сировина за производњу биоетанола, алкохола који се добија првенствено из зрна кукуруза. Мотори који користе биоетанол су еколошки прихватљивији јер имају боље сагоревање, садрже мање честица и издувни гасови немају неугодан мирис. 

Извор: www.wikimedia.org

Алге – чине велику групу организама у коју спадају разноврсни облици, од једноћелијских до вишећелијских. Расту и у отпадној и у морској води. За живот су им потребни само сунце и угљен-диоксид. Неке алге производе скроб од којег се добија етанол, док друге стварају капљице уља од којих се добија биодизел. Хектар под алгама би годишње могао да даје принос већи од 20 t биогорива. 

Природни гас –  садржи метан чији је удео 80-90%. Поред метана природни гас садржи и етан, пропан и бутан и у одређеним количинама влажни богати земни гас. Настао је из талога микроорганизама који је изложен високим притисцима и дејству бактерија уз одсуство кисеоника. 

Течни нафтни гас је безбојан, експлозиван и веома запаљив. Складишти се у течном стању, а током употребе прелази у гасовито стање. Предности течног нафтног гаса: мала количина угљен-диоксида, азотних оксида, сумпор-диоксида и честица чађи приликом сагоревања. 

Електрична енергија и енергија Сунца

Возила на електрични погон се покрећу на више начина: помоћу батерија, горивних ћелија, а у последње време и енергије Сунца. Возила на батерије електричну енергију за кретање обезбеђују из литијум-јонских батерија, које се могу пунити. Возила на горивне ћелије електричну енергију добијају из електрохемијских процеса у горивим ћелијама (хемијска реакција компримованог водоника и кисеоника, чији је крајњи продукт водена пара).  Трећи најчешћи начин добијања електричне енергије јесте енергија Сунца, која се прикупља уз помоћ соларних панела, који енергију сунчевог зрачења директно претварају у електричну енергију. 

Искоришћене пелене – један од занимљивијих извора за добијање погонског средства. Уз помоћ поступка који се зове пиролиза, а који се заснива на загревању материјала у окружењу без кисеоника, где се молекули разлажу и тако настају корисни нуспродукти. Овај начин добијања алтернативног горива могао би имати широку примену имајући у виду колико се искоришћених пелена сваког тренутка на планети баци у смеће. 

Аутомобилске гуме – цементара ,,Холцим” користи аутомобилске гуме као алтернативно гориво већ пет година и суочава се са великим проблемом јер не постоји довољно гума у земљи, које се могу искористити као гориво.

Електричне рикше –Индијска популација за превоз користи електричне рикше које представљају традиционално индијско возило. Путници их преферирају јер су брзе и еколошки прихватљиве. У Јапану се такође користе рикше чији је под направљен од бамбуса, а лепезе које служе као врата састављене су од папира на бази пулпе. Напредни Јапанци користе и такси возило које је скоро у потпуности направљено од бамбуса. 

Дакле постоје решења која би могла без икаквих проблема да замене употребу фосилних горива! А као што је наведено, саобраћај је широко распрострањен, такорећи нема града у коме се не користи у било које сврхе. Дакле, уместо да један аутомобил превози једног путника, возите се градским превозом или једноставно повезите још некога са собом. Имаћете друштво, учинили сте добро дело, мање се загађује ова наша већ довољно угрожена планета Земља, а можете и да уштедите!

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име