Насловна Вести Борба за спас Рупске реке уродила плодом – Поништена грађевинска дозвола за...

Борба за спас Рупске реке уродила плодом – Поништена грађевинска дозвола за МХЕ „Беско”

448
0
Време читања: 2 минута

Београд, 19.04.2023. – Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је у уторак, 18. априла, саопштило да је поништило грађевинску дозволу издату инвеститору „Water Green Energy”, за изградњу мини хидроелектране „Беско” на Рупској реци у селу Дадинце код Власотинца. Ова вест долази након више од шест месеци правне и активистичке борбе, као и 130 дана и ноћи на барикадама које су држали мештани Дадинаца како би сачували своју реку.

Планирана мини хидроелектрана би била трећа на Рупској реци. Њеном изградњом би скоро читав ток завршио у цеви, чиме би се уништио живи свет и угрозило се водоснабдевање више од 15.000 људи. Иако су мештани Дадинаца, као и иницијативе Битка за Власину и Право на воду указивали на бројна кршења процедура у процесу издавања грађевинске дозволе, то није спречило инвеститора да пре њеног истека покуша да започне радове. Када је изостала реакција институција, грађани нису имали другу опцију него да бране реку својим телима. То се и десило 14. децембра 2022. године, када су мештани спречили машине да започну радове и отпочели даноноћно дежурање до поништења дозволе.

Аутор фотографије: Слободан Кнежевић

Подсећамо да су организација за политичку екологију Полекол и иницијатива Право на воду 20. децембра 2022. године, поднели низ захтева надлежним државним институцијама, а на првом месту захтев Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за поништење грађевинске дозволе за МХЕ Беско, као и покретање инспекцијског надзора од стране управне, грађевинске и инспекције заштите животне средине, као и реакцију Заштитника грађана.

„Министарство је одлучило како је једино и било могуће, јер ова грађевинска дозвола није ни правно утемељена, нити је изградња треће мини хидроелектране на Рупској реци у јавном интересу”, каже Жаклина Живковић из иницијативе Право на воду и додаје: „да је еколошки покрет однео још једну победу, захваљујући великој солидарности, истрајности и посвећеној борби за природна добра, по чему треба да буде инспирација свима”.

У иницијативи Право на воду кажу да ће наставити да указују на штетне последице уништавања река и угрожавања вода, и да подржавају локалне еколошке иницијативе широм Србије, док се политике и одлуке које се на основу њих доносе не промене у смеру очувања јавних и природних добара, као и остваривања људског права на воду.

Контакт особа: Жаклина Живковић
Телефон: 0692589644

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име