Насловна Активизам и едукација Приручник „Вода“ представљен на семинару „Како да дете постане заштитник планете“

Приручник „Вода“ представљен на семинару „Како да дете постане заштитник планете“

822
2
Време читања: 3 минута

Истраживање „Заштита животне средине у образовању деце узраста од 3 до 10 година у Републици Србији“ које смо летос спровели, показало је да је стручна подршка васпитачима и учитељима више него потребна. Тада смо најавили јесење активности нашег удружења које ће за циљ имати управо развијање компетенција из ове области, а сада желимо да прикажемо шта смо постигли.

За почетак, с поносом представљамо Приручник за рад са децом узраста од 3 до 10 година „Дете – заштитник планете Део II: Вода“ који је издат у оквиру пројекта „Како да дете постане заштитник планете“. У њему је комплетно обрађена тема воде, од особина воде као супстанце, преко воде у природи, до загађења и пречишћавања воде, а све уз конкретне идеје за рад са децом. Заправо, то је наставак, други део, приручника који је издат 2018. године, а тематски је био везан за ваздух. Приручници су намењени свима који учествују у васпитно-образовном раду са децом вртићког и млађег школског узраста, а може послужити и за старије, јер се на основу датих идеја и предлога активности може осмислити садржај прилагођен узрасту са којим се ради.

Желели смо да сви заинтересовани могу да дођу до електронских примерака оба приручника, па смо на нашем сајту омогућили бесплатно преузимање. Такође, све предшколске установе и основне школе у Београду добиле су на свој званичан мејл приручник „Вода“, као и обавештење о подршци у области образовања о заштити животне средине, коју васпитачима и учитељима пружа наше удружење већ скоро четири године.

Даље, током пројекта, одржали смо два семинара под називом „Како да дете постане заштитник планете“. Пријаве су биле отворене током последњих десет дана октобра, а интересовање је надмашило сва очекивања, па смо капацитете за учешће проширили до крајњих граница. Семинари су одржани 4. новембра у просторијама библиотеке Куће људских права и демократије у Београду.

Укупно 20 васпитача и 14 учитеља похађало је наш семинар. Осим предавања о заштити животне средине, које је одржала представница удружења Екогенеза, Емилија Гњатовић, учесници су од наше председнице Бојане Живковић, могли да чују зашто је потребно интегрисати ову област у постојећи план и програм за све узрасте и како то може да се уради. Разговарали смо о методама рада које се примењују у свету, као и идејама на који начин би се то могло користити у нашим условима. Практични део семинара односио се на представљање бесплатних алата за самостално креирање материјала за рад.

Последњи део семинара био је резервисан за представљање примера добре праксе и тада су учесници износили своја искуства у раду, представљали конкретне пројекте које су са децом реализовали, размењивали савете за превазилажење потешкоћа у раду и упознавали једни друге са могућностима међусобне сарадње.

Оцене које је семинар од полазника добио у поступку евалуације, као и ерупција идеја, позитивне енергије, заједништва и захвалности током скупа, постављају пред нас нове циљеве. Један од њих је свакако нови наставак приручника, а други велико годишње стручно окупљање васпитача и учитеља са још више садржаја и још већим могућностима за усавршавање и умрежавање.

Пројекат „Како да дете постане заштитник планете“ реализовали су удружење Дете – заштитник планете и удружење Екогенеза уз финансијску подршку Секретаријата за заштиту животне средине Градске управе града Београда.

2 КОМЕНТАРИ

    • Hvala na komentaru. Slažemo se sa Vama i zbog toga već skoro četiri godine radimo u oblasti obrazovanja o zaštiti životne sredine. Zalažemo se za uključivanje ove teme u postojeći plan i program na svim nivoima vaspitno-obrazovnog rada. Priručnik “Voda” drugi je u nizu naših priručnika za rad sa decom uzrasta od 3 do 10 godina, a nadamo se da će ih biti još u godinama koje dolaze.
      Pozdrav, Bojana Živković

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име