Насловна Живи свет Животиње Чик погоди ко сам?

Чик погоди ко сам?

2906
0
Време читања: 4 минута

Када погледате слику изнад, да ли са сигурношћу можете да именујете сваку врсту? Ко је леопард, а ко јагуар? Да ли је на првој сличици пума или кугуар? Има ли оцелота? Ако нисте сигурни онда је ово прави текст за вас!

Гепард (Acinonyx jubatus) је најбржа копнена животиња. Дуге ноге, гипко тело и канџе које не може да увуче неке су од одлика овог спринтера. По наранџастом крзну расуте су црне туфне пречника 2-3 cm. На скоро белом стомаку нема тачке. На крају дугачког репа налази се 4 до 6 црних туфни. Препознатљива шара гепарда су црне штрафте на глави које се крећу од очију ка њушци.

Јагуар (Panthera onca) jе мачка трећа по величини, снажне конституције, обле велике главе и кратких ногу. Крзно се јасно разликује од крзна гепарда, али се лако може помешати са леопардом. Шара је у виду „розета“ која представљају црне мрље сложене у прстенаст облик. Унутар прстена налази се неколико црних туфница, а наранџасти део длаке је тамније боје. Розете се све више спајају идући ка стомаку и крају репа. Око саме главе налазе се ситније туфне. 

Леопард (Panthera pardus) има здепасте ноге, дугачко тело и велику главу. Подсећа на јагуара, али са слабијим и мањим леђима. Крзно такође носи розете. Од јагуара га разликује то што унутар розете нема додатне шаре већ је длака само тамније обојена. Розете су обично у редовима, посебно дуж леђа док су око грла зближене тако да подсећају на огрлицу. При крају репа се могу спојити у попречне пруге. Стомак је скоро бео, са мањим туфнама.

https://lh5.googleusercontent.com/RYS322MOhLvhTwIye13cTffK9dFWiekxi_Kpk4VjpgRg77CFFp80MMzfla9rLxWCfmLWt9FkoDUMKyglFa6jrvXVgdIpbVdg1xxHD7aXbs9N_iqhir-fGR0YovUUkR5itLGb4TSEuuzMKTtWnA

Црни пантер заправо није посебна врста. Овако се назива сваки леопард или јагуар који је потпуно црн. Појава се зова меланизам и настаје због наслеђивања рецесивног гена. У истом леглу могу се јавити и стандарно обојени и потпуно црни младунци.

Рис (Lynx lynx) је средњег раста и лако се разликује од већине мачака. Постоје четири врсте: 

  • канадски рис (Lynx canadensis)
  • обични рис (Lynx lynx) чија подврста балкаснки рис (Lynx lynx balcanicus) насељава Србију 
  • иберијски рис (Lynx pardinus) и
  • риђи рис (Lynx rufus)

Рис има дуге ноге и шиљасте уши на чијим се крајевима налазе чуперци. Све их карактерише изражена дуга длака на доњем делу главе која подсећа на браду. Боја крзна је од светло смеђе до сиве, а неке врсте имају тамне пеге. 

Канадски рис (лево) и Обични рис (десно)
Извор: sites.google.com

Иберијски рис (лево) и Риђи рис (десно)

Пумакугуар или планински лав? Овде се ради о истој животињи латинског назива Puma concolor. Назив кугуар долази из Америке која је једино природно станиште ове мачке. У језицима широм света прихваћено је име пума. Крзно пуме је крем боје без икаквих шара осим што су врхови ушију и репа тамнији. Младунци су прекривени црним тачкицама које се губе при одрастању.

Каракал (Caracal caracal) је мачка средњег раста и карактеристичног изгледа. Задње ноге су 30% дуже од предњих, па може да скочи и до 3 m у висину. Има јако малу главу и кратак реп. Уши су дуге, шиљасте и красе их тамни чуперци. 

Извор: pro-animal.ru

Сервал (Leptailurus serval) је средње величине, има веома дугачке ноге и кратак реп. Глава је изразито мала са великим усправним ушима. Шаре су на врату тракасте док су на осталим деловима тела у облику туфни.

Оцелот (Leopardus pardalis) је латиноамеричка врста мањег раста. Шаре су у виду густо збијених розета које су отворене са једне стране или повезане у траке које се крећу дуж тела.

Да ли вам је сада лакше да препознате врсте са насловне фотографије?

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име