Насловна Еко календар 24. март – Сат за планету Земљу

24. март – Сат за планету Земљу

1278
2
Време читања: 2 минута

Тренутно је двадесет часова и двадесет осам минута. Подигни се са столице, фотеље или кревета свог дневног боравка и упути се у кухињу. Искључи светло и телевизор у тој просторији. Док си на путу натраг замрачи купатило и ходник.

Знај да ћеш управо бити један од учесника у највећој глобалној акцији посвећеној заштити природе. Провешћеш сат времена у мраку, али ћеш се након тога осећати добро, бићеш део света који брине.

Знај и то да ћеш постати део нечега што је настало пре једанаест година у Сиднеју. Становници највећег аустралијског града били су први који су искључили своје светиљке како би скренули пажњу на проблем климатских промена са којима се Земља суочава. Данас им се придружујеш и ти заједно са више од седам хиљада градова широм света и милионима забринутих појединаца.

Тренутно је двадесет часова и двадесет девет минута. Провери да ли је светло у спаваћој соби угашено, прегледај шпајз и оставе, замрачи све просторије које имаш и полако се врати у свој дневни боравак. Имаш још један минут!

Чуо си за биодиверзитет? Наравно да јеси. Данас ћеш угасити светло за њега. Овогодишњи сат за планету Земљу посвећен је губитку разноврсности живог света. Ако ти и стотине милиона људи заједно скренете пажњу остатку света да читаве врсте биљака и животиња свакодневно нестају, нешто ћете покренути, нешто се мора променити.

Можда ће баш овај сат бити покретач лепих вести које ћеш слушати у будућности. „Повећала се бројност панди у дивљини“, „Мрки медвед спажен на Златару, Бобији, Копаонику“, „У кањону Трешњице све више легла белоглавих супова и орлова крсташа“… Зашто да не? У крајњем случају, ништа није немогуће уколико заједно деламо. Потребно је само покренути се, а за почетак притиснути тај прекидач…

Тренутно је двадесет часова, двадесет девет минута и тридесет секунди. Угаси светло у дневном боравку, искључи телевизор и завали се натраг у своју столицу, фотељу, кревет…

Можда мислиш да си само једна кап у мору, да мрак твог дома ничему неће допринети осим твојој досади, да је један сат боље провести гледајући омиљену серију или слушајући музику.

Не дозволи да те то поколеба! Битан си! Шта год да се у будућности деси, какве год вести у наредним годинама будеш слушао знај да твоја планета треба твоју помоћ, а најмање што можеш учинити за њу јесте да јој посветиш један сат годишње. Дошло је то време…

Тренутно је двадесет часова и тридесет минута. Искључи и компјутер, скини са пуњача телефон или таблет и сат времена уживај у бљештавом мраку и громогласној тишини. Почиње сат за планету Земљу.

2 КОМЕНТАРИ

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име