NaslovnaEko kalendar24. mart – Sat za planetu Zemlju

24. mart – Sat za planetu Zemlju

1204
2
Vreme čitanja:2minuta

Trenutno je dvadeset časova i dvadeset osam minuta. Podigni se sa stolice, fotelje ili kreveta svog dnevnog boravka i uputi se u kuhinju. Isključi svetlo i televizor u toj prostoriji. Dok si na putu natrag zamrači kupatilo i hodnik.

Znaj da ćeš upravo biti jedan od učesnika u najvećoj globalnoj akciji posvećenoj zaštiti prirode. Provešćeš sat vremena u mraku, ali ćeš se nakon toga osećati dobro, bićeš deo sveta koji brine.

Znaj i to da ćeš postati deo nečega što je nastalo pre jedanaest godina u Sidneju. Stanovnici najvećeg australijskog grada bili su prvi koji su isključili svoje svetiljke kako bi skrenuli pažnju na problem klimatskih promena sa kojima se Zemlja suočava. Danas im se pridružuješ i ti zajedno sa više od sedam hiljada gradova širom sveta i milionima zabrinutih pojedinaca.

Trenutno je dvadeset časova i dvadeset devet minuta. Proveri da li je svetlo u spavaćoj sobi ugašeno, pregledaj špajz i ostave, zamrači sve prostorije koje imaš i polako se vrati u svoj dnevni boravak. Imaš još jedan minut!

Čuo si za biodiverzitet? Naravno da jesi. Danas ćeš ugasiti svetlo za njega. Ovogodišnji sat za planetu Zemlju posvećen je gubitku raznovrsnosti živog sveta. Ako ti i stotine miliona ljudi zajedno skrenete pažnju ostatku sveta da čitave vrste biljaka i životinja svakodnevno nestaju, nešto ćete pokrenuti, nešto se mora promeniti.

Možda će baš ovaj sat biti pokretač lepih vesti koje ćeš slušati u budućnosti. „Povećala se brojnost pandi u divljini“, „Mrki medved spažen na Zlataru, Bobiji, Kopaoniku“, „U kanjonu Trešnjice sve više legla beloglavih supova i orlova krstaša“… Zašto da ne? U krajnjem slučaju, ništa nije nemoguće ukoliko zajedno delamo. Potrebno je samo pokrenuti se, a za početak pritisnuti taj prekidač…

Trenutno je dvadeset časova, dvadeset devet minuta i trideset sekundi. Ugasi svetlo u dnevnom boravku, isključi televizor i zavali se natrag u svoju stolicu, fotelju, krevet…

Možda misliš da si samo jedna kap u moru, da mrak tvog doma ničemu neće doprineti osim tvojoj dosadi, da je jedan sat bolje provesti gledajući omiljenu seriju ili slušajući muziku.

Ne dozvoli da te to pokoleba! Bitan si! Šta god da se u budućnosti desi, kakve god vesti u narednim godinama budeš slušao znaj da tvoja planeta treba tvoju pomoć, a najmanje što možeš učiniti za nju jeste da joj posvetiš jedan sat godišnje. Došlo je to vreme…

Trenutno je dvadeset časova i trideset minuta. Isključi i kompjuter, skini sa punjača telefon ili tablet i sat vremena uživaj u blještavom mraku i gromoglasnoj tišini. Počinje sat za planetu Zemlju.

2 KOMENTARI

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime