Насловна Еко календар Сат за нашу планету 2019.

Сат за нашу планету 2019.

1542
0
Време читања: 2 минута

WWF Adria – Светска организација за природу, организује акцију „Сат за нашу планету“ у суботу 30. марта 2019. године у 20:30 часова. Србија ће по једанаести пут бити део глобалне еколошке акције која се обележава у више од 180 земаља и око 7000 градова.

Климатске промене и опадање биолошке разноврсности проблеми су свих нас, те је акција „Сат за нашу планету“ прилика за појединце, организације, институције и компаније да покажу своју преданост заштити природе и буду део разговора и проналска решења потребних за изградњу одрживе будућности. Ове године, под слоганом „Скини се с пластике, навуци се на природу“, WWF упозорава и на проблем прекомерног коришћења пластике и њеног неадекватног одлагања, због чега сваке године осам милиона тона пластике заврши у морима и окенима.

„Један сат који проведемо у мраку треба да служи као подсетник да морамо осигурати одрживу будућност наше планете. Природа нам је од виталне важности, она подстиче наш економски напредак и развој, наше здравље, благостање и опстанак. Упркос томе, ми гурамо нашу планету до граница и природа је озбиљно угрожена“, истиче Петра Боић Петрач, координаторка иницијативе у WWF Адрији. „Ове године, поред указивања на последице климатских промена, желимо да скренемо пажњу и на кризу пластичног отпада, која представља велику претњу по опстанак наших мора и океана, те се заједно морамо изборити за будућност без пластике. Овогодишњи „Сат за нашу планету“ прилика је за стварање незаустављивог покрета за природу и доношење одлуке која ће утицати на боље сутра“, додала је она.

У Србији се 2018. године преко 200 партнера – компанија, организација, градова, општина, вртића и школа придружило акцији.

Где је први пут одржан „Сат за нашу планету“?

Први „Сат за нашу планету“ одржан је 2007. године у Сиднеју, када је 2,2 милиона људи и преко 2000 предузећа угасило светла на сат времена у знак подршке борби против климатских промена.

Током 2008. године планирано је да се акција организује и у другим градовима Аустралије. Међутим, град Торонто у Канади придружио се акцији и за кратко време се преко 35 земаља и скоро 400 градова прикључило догађају. Порука свету била је веома јасна: климатски изазови са којима се суочава наша планета су толико велики да се промена мора десити на глобалном нивоу.

Од тада, Earth hour је постао глобални годишњи догађај који је 2012. године доживео и своју ванпланетарну димензију када је астронаут Андре Куиперс посматрао гашење светла са Међународне свемирске станице.

Више информација о начину учешћа сви заинтересовани могу сазнати на нашем сајту на страници пријава за Сат за нашу планету.

Текст преузет са: www.wwf.rs

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име