NaslovnaEko kalendarSat za našu planetu 2019.

Sat za našu planetu 2019.

608
0

WWF Adria – Svetska organizacija za prirodu, organizuje akciju „Sat za našu planetu“ u subotu 30. marta 2019. godine u 20:30 časova. Srbija će po jedanaesti put biti deo globalne ekološke akcije koja se obeležava u više od 180 zemalja i oko 7000 gradova.

Klimatske promene i opadanje biološke raznovrsnosti problemi su svih nas, te je akcija „Sat za našu planetu“ prilika za pojedince, organizacije, institucije i kompanije da pokažu svoju predanost zaštiti prirode i budu deo razgovora i pronalska rešenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti. Ove godine, pod sloganom „Skini se s plastike, navuci se na prirodu“, WWF upozorava i na problem prekomernog korišćenja plastike i njenog neadekvatnog odlaganja, zbog čega svake godine osam miliona tona plastike završi u morima i okenima.

„Jedan sat koji provedemo u mraku treba da služi kao podsetnik da moramo osigurati održivu budućnost naše planete. Priroda nam je od vitalne važnosti, ona podstiče naš ekonomski napredak i razvoj, naše zdravlje, blagostanje i opstanak. Uprkos tome, mi guramo našu planetu do granica i priroda je ozbiljno ugrožena“, ističe Petra Boić Petrač, koordinatorka inicijative u WWF Adriji. „Ove godine, pored ukazivanja na posledice klimatskih promena, želimo da skrenemo pažnju i na krizu plastičnog otpada, koja predstavlja veliku pretnju po opstanak naših mora i okeana, te se zajedno moramo izboriti za budućnost bez plastike. Ovogodišnji „Sat za našu planetu“ prilika je za stvaranje nezaustavljivog pokreta za prirodu i donošenje odluke koja će uticati na bolje sutra“, dodala je ona.

U Srbiji se 2018. godine preko 200 partnera – kompanija, organizacija, gradova, opština, vrtića i škola pridružilo akciji.

Gde je prvi put održan „Sat za našu planetu“?

Prvi „Sat za našu planetu“ održan je 2007. godine u Sidneju, kada je 2,2 miliona ljudi i preko 2000 preduzeća ugasilo svetla na sat vremena u znak podrške borbi protiv klimatskih promena.

Tokom 2008. godine planirano je da se akcija organizuje i u drugim gradovima Australije. Međutim, grad Toronto u Kanadi pridružio se akciji i za kratko vreme se preko 35 zemalja i skoro 400 gradova priključilo događaju. Poruka svetu bila je veoma jasna: klimatski izazovi sa kojima se suočava naša planeta su toliko veliki da se promena mora desiti na globalnom nivou.

Od tada, Earth hour je postao globalni godišnji događaj koji je 2012. godine doživeo i svoju vanplanetarnu dimenziju kada je astronaut Andre Kuipers posmatrao gašenje svetla sa Međunarodne svemirske stanice.

Više informacija o načinu učešća svi zainteresovani mogu saznati na našem sajtu na stranici prijava za Sat za našu planetu.

Tekst preuzet sa: www.wwf.rs

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime