NaslovnaAktivizam i edukacijaSer Dejvid Atenboro – Šest i po decenija ljubavi prema prirodi

Ser Dejvid Atenboro – Šest i po decenija ljubavi prema prirodi

560
0

Dobar glas daleko se čuje, a glas Dejvida Atenboroa jedan je od najboljih…

Svačiji omiljeni voditelj i prirodnjak započeo je svoju bogatu prezentersku karijeru pre šezdeset i pet godina. Te daleke 1952. godine postao je stalni član Britanske korporacije za radijsko i televizijsko emitovanje poznatije pod nazivom Bi-Bi-Si (BBC).

Na samom početku karijere mladi Dejvid naišao je na obeshrabrivanje njegovog prvog šefa, Meri Adams, da se pojavljuje na televiziji jer je po njenom mišljenju imao prevelike zube. Srećom po sve nas, to ga nije sprečilo da u narednim godinama postane jedno od najprepoznatljivijih lica britanske, ali i svetske televizije.

Sa prirodnom istorijom prvi put se susreo prilikom produciranja trodelne serije Životinjski Obrasci (Animal Patterns). Emisija je stvarana u londonskom zoološkom vrtu, gde je tokom snimanja upoznao staratelja kuće reptila, Džeka Lestera, sa kime je dogovorio saradnju oko produciranja nove serije Zoološka Istraga (Zoo Quest). Igrom slučaja, zbog iznenadne bolesti Džeka Lestera, Dejvid Atenboro bio je promoran da preuzme voditeljsku poziciju. Tako je započeo prezentersku karijeru koja traje do današnjeg dana.

Najpoznatije delo Ser Dejvida Atenboroa je serijal dokumentarnih emisija, objedinjenih pod jedinstvenim naslovom „Život” (Life). Ovaj serijal sastavljen je iz devet zasebnih dokumentarnih serija koje su istraživale aspekte živog sveta razvijanog pod različitim okolnostima i u različitim sredinama. U „Život” spadaju emisije: Život na Zemlji (Life on Earth) snimana 1979. godine, Živa Planeta (The Living Planet ) iz 1984. godine, Izazovi Života (The Trials of Life) iz 1990. godine, Život u zamrzivaču (Life in the Freezer) iz 1993, Privatni život biljaka (The Private Life of Plants ) iz 1995. godine, Život Ptica (The Life of Birds) iz 1998. godine, Život Sisara (The Life of Mammals) iz 2002. godine, Život u Rastinju (Life in the Undergrowth) iz 2005. godine i Hladnokrvni Život (Life in Cold Blood) iz 2008. godine.

Zbog dugogodišnjeg rada na polju edukacije, Dejvidu Atenborou uručene su brojne nagrade, od nagrade Britanske Akademije za Filmsku i Televizijsku Umetnost (BAFTA), preko titule Zapovednika Reda Britanske Imperije do IUCN medalje za isticanje na polju očuvanja ugroženih vrsta.

Takođe, njemu u čast nazvane su mnoge novootkrivene vrste biljaka i životinja kao na primer vrsta glavočike roda Hieracium, pod nazivom Hieracium attenboroughianum, maleni pauk Prethopalpus attenboroughi, ali i jedan čitav rod prelepog cveća pod nazivom Sirdavidia. Čak su i neke izumrle vrste ponele njegovo ime, pa je tako paleontolog Robert Baker nazvao jednu vrstu izumrlog reptila iz ere Mezozoika Attenborosaurus conybeari.

Što se tiče ekologije i zaštite životne sredine, Ser Dejvid Atenboro nekoliko puta je trpeo kritike raznih zaštitarskih udruženja, iz razloga što su njegove emisije po njima prikazivale romantizovanu verziju prirode, dok se vrlo malo pričalo o opasnostima koje joj prete. Ličnog sam mišljenja da kako god da su realizovane, njegove emisije su mnogo doprinele u ovim oblastima jer nas uče da cenimo lepotu prirode i njenu raznovrsnost.

Sam Dejvid Atenboro nekoliko puta je govorio o vodećim pretnjama po životnu okolinu, a ona ubrajaju klimatske promene, uništavanje staništa kao i problem prenaseljenih regija i njihovog uticaja na prirodu.

Kao što sam na početku napisao glas Ser Dejvida Atenboroa jedan je od najboljih, ali ne samo zbog prijatnog tona kojim ovaj gospodin govori već zbog suštine onoga što uspe da nam kaže. Tako, ukoliko ste upoznati sa velikim brojem zanimljivosti iz sveta živih bića, postoje velike šanse da za to nisu odgovorni udžbenici iz osnovnih i srednjih škola, već upravo Ser Dejvid Atenboro…

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime