Насловна Вести Свет Спремни за слетање на Марс?

Спремни за слетање на Марс?

1657
0
Извор: NASA
Време читања: 2 минута

Слетање најновијег истраживачког ровера америчке Националне ваздухопловне и свемирске администрације (NASA) на Марс планирано је за четвртак, 18. фебруар 2021. године.

Perseverance ровер (срп. истрајност) напустио је Земљу 30. јула 2020. године у оквиру мисије Mars 2020, а свој пут ка црвеној планети завршиће скоро 7 месеци касније. Планирано је да ова мисија потраје најмање једну годину на Марсу, што је приближно 687 дана на Земљи.

Извор: NASA

Овај ровер има четири важна задатка:

  • проналажење станишта која су погодна за развој живота, барем на микроскопском нивоу, укључујући потрагу за подземном водом и испитивање терена и временских услова;
  • потрагу за знацима некадашњег живота у тим стаништима, а посебно у оним типовима стена за које је познато да се у њима дуже могу одржати једињења која би указала на постојање живота (тзв. биолошки потписи);
  • сакупљање и складиштење узорака стена
  • припрему за потенцијално насељавање људи тестирањем метода за производњу кисеоника у атмосфери планете

У плану је да ровер слети у кратер по имену Језеро, за који се верује да је у прошлости често био под водом и да се некада на његовом месту налазила делта неке велике реке. Из тог разлога се претпоставља да би управо ова локација била погодна за тражење знакова живота.

Извор: NASA

Слетање Perseverance ровера биће обележено разговорима и предавањима о мисији, од којих неке већ можете пронаћи овде. Уз то, на овом линку можете пратити брзину ровера, пут који је већ прешао и његову раздаљину од површине црвене планете, као и његов положај у односу на околна небеска тела.

Оно што је такође занимљиво у вези са слетањем Насиних ровера на Марс јесте то што они са собом носе имена хиљада и хиљада људи – прошле године сте се могли сами пријавити и додати своје име на листу која ће се наћи на Perseverance роверу, а уколико сте ову прилику пропустили или желите да поново обележите неки свемирски подухват, можете се пријавити и за наредне мисије ка овој планети.

Дакле, упишите своје име на неки наредни ровер и вежите појасеве, време је за слетање!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име