Насловна Активизам и едукација Смећоловци у акцији

Смећоловци у акцији

995
0
Време читања: 4 минута

Шетња улицом, посета излетишту, па чак и сама вожња од једног места до другог може бити уништена ружним призором кеса, папира и другог непрописно одложеног отпада. Иако се као земља не можемо похвалити одговорним управљањем отпадом, радује нас чињеница да постоје појединци који се труде да нашу околину и природу учине лепшом и чистијом. Неки појединици су отишли корак даље и основали удружење „Србија какву желим“ и пројекат „Смећоловци“, а ово је њихова прича…

Реците нам нешто више о томе ко су „Смећоловци“ и како су настали.

Смећоловци представљају групу младих ентузијастичних људи који воле да путују по Србији и проводе време у природи, брину о њој и схватају значај очувања природе и природног богатства које имамо у Србији.

Пројекат „Смећоловци“ је настао након доста дружења у природи и планинарења која су се сводила на ношење пластичних кеса и сакупљање смећа или понекад трпање туђих папирића и тетрапака у џепове и ранчеве све до прве канте или контејнера. Тада смо дошли на идеју да људе мотивишемо да поступе исто као и ми када наиђу на смеће и уједно дизајнирамо лепу торбицу за сакупљање смећа коју ће планинари изнова носити са собом и која их неће ометати у кретању.

Које су главне активности којима се бавите?

Активности којима се бавимо проистичу из циља који смо поставили, а то је освешћивање људи у погледу бриге о природи или како је то популарно рећи – подизање еколошке свести. Бавимо се едукацијом људи на тему правилног одлагања смећа и културе понашања у природи кроз практичан рад кроз активности као што су акције чишћења на планинама и шумовитим пределима у Београду, еколошке радионице и излети.

Какви су ваши утисци са акција чишћења Ташмајдана и Кошутњака?

Водимо се тиме да би на свакој акцији, и генерално активностима које спроводимо, људи требало да се добро осећају – весело, испуњено, неусиљено и мотивисано за поновни сусрет. Тако је било на протеклим акцијама чишћења! Поред огромног посла који се обави, можда каљавих колена или изгребаних руку, људи су срећни. Верујемо да ко себе да, много већу награду добија – ако нам не верујете, придружите нам се следећи пут и сами проверите.

Какви су утисци људи који су учествовали у акцијама?

Захвалност! Некада се и сами збунимо као организатори, када људе позовемо да помогну и за то осећамо огромну захвалност, јер неко је издвојио своје време и имао вољу да дође на планину да чисти уместо да шета и пијуцка лимунаду у неком бару. Људи се лепо проведу, друже се, свесни су да су урадили нешто добро и желе то да понове, а ми своје „батерије пунимо“ њиховом позитивном енергијом. И тако све укруг, circulus vitiosus.

Да ли можемо очекивати још неке акције у ближој будућности?

Апсолутно! Планирамо две велике акције чишћења заштићених подручја у Националним парковима „Копаоник“ и „Тара“, као и постављање додатних канти за кориснике „Ски центар Копаоник“. У међувремену чистимо више локација у Београду и околини, што ћемо и најавити на фејсбуку и инстаграму.

Планирате ли у будућности да се посветите и неким другим аспектима заштите и бриге о природи?

Наши планови су од самог почетка били стратешки: фокусирани смо на „лов на смеће“, али поред тога скрећемо пажњу и на остале области заштите животне средине, као што је брига о рекама, шумама и ваздуху. Једна тема прожима другу и сматрамо да стратешки осмишљеним и непретенциозним планом можемо велики број људи првенствено еколошки „описменити“, а затим и навести да се понашају одговорно и брижно према природном богатству које нам је поверено на чување.

Пројекат „Смећоловци“ је само један од пројеката нашег удружења чији је назив „Србија какву желим“. У плану имамо још неколико пројеката који се тематски баве чистијом државом и здравијим становништвом, односно Србијом какву сви желимо.

На који начин људи могу да вас контактирају, помогну организацији или се можда прикључе?

Сви заинтересовани нас могу контактирати путем друштвених мрежа где постојимо под називом „Smećolovci“,а ускоро ће нам бити завршен и веб-сајт путем којег ће људи моћи да попуне формулар, приступе бази чланова нашег удружења и постану смећоловци! Подршка нам је више него потребна, било да неко жели да постане „ловац“ на терену или креативни доносилац идеја, зато позивамо све да нас прате и посете на неком од следећих догађаја!

Захваљујем целом удружењу „Србија какву желим“ што су поделили своју причу и овај пројекат са нама. Надам се да су неке од вас инспирисали и подстакли да кренете у „лов на смеће“, индивидуално или током неких будућих акција чишћења, и тако допринесете очувању околине и природе. 🙂

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име