NaslovnaZanimljivostiŠminka bez otpada (low waste, waste free makeup)

Šminka bez otpada (low waste, waste free makeup)

595
0

Ako želimo da smanjimo količinu otpada koji proizvodimo, svako od nas treba da se potrudi da na dnevnom nivou promeni svoje navike. Postoje mnoge alternative koje će nam pomoći da vodimo ekološki osvešćeniji život uz minimalne promene našeg stila života. Jedna od stvari kojoj većina devojaka voli da se posveti jeste lepota (bilo da je reč o kozmetici, šminki, nezi kose ili noktiju). Ako ste osoba poput mene, odmah ćete pokušati da u to uklopite koncept ekološkog načina života. Danas je kozmetika bez otpada veoma popularna, kako u svetu, tako i kod nas. Međutim, kada sam pokušala da se raspitam o šminki bez otpada, ili barem o nekoj alternativi gde se koristi za nijansu manje plastike, začudila sam se koliko je teško doći do korisnih informacija o tome, naročito kod nas.

Jedna od opcija je svakako šminkati se ređe ili koristiti manje proizvoda za šminkanje na dnevnom nivou. Moguće je i praviti šminku od prirodnih sastojaka kod kuće. Ako ipak želimo da se šminkamo, a da pritom manje doprinosimo zagađenju naše planete, nailazimo na mnoge probleme. Većina ambalaže u kojoj kupujemo šminku je plastična, koristimo je jednom, a zatim bacimo. Kutijice u koje se pakuju senke za oči, bronzer, hajlajter, rumenilo, sjajevi za usne, karmini uvek su od plastike, a često i pakovanja pudera i korektora. Kada potrošimo bilo šta od tih proizvoda, bez razmišljanja bacimo pakovanje i kupimo novo. Na ovaj način se nagomilava velika količina plastike.

Prvi korak u rešavanju ovog problema bi bio recikliranje pakovanja tamo gde je to moguće. Sledeća stvar koju bismo mogli da učinimo, već se uveliko koristi, ali kod nas nažalost veoma retko, je korišćenje pakovanja koje možemo da dopunimo kada potrošimo proizvod. Recimo imate svoj omiljeni puder koji stalno kupujete, nijansa vam savršeno odgovara, a kupite ga u staklenoj ambalaži koju svaki sledeći put kad proizvod potrošite, možete da dopunite. Isto bismo mogli da radimo sa karminima, postoje specijalne metalne kutijice, kao one u kojima inače kupujemo karmin, ali kada ga potrošimo, možemo samo kupiti novu nijansu, istu ili različitu, i ubaciti u istu ambalažu, koju smo prethodno oprali.

Rumenilo i bronzer bismo mogli da dopunjavamo na isti način, bez obzira da li je u pitanju kremasta konzistencija ili prah. Ovo takođe može da se odnosi i na hajlajtere u prahu, dok bismo za tečne mogli da koristimo staklene bočice, kao i za korektor. Takođe se za sve ovo mogu koristiti i pakovanja od bambusa, koja su zgodna za kutijice za senke za oči ili za pravljenje četkica. Ja smatram da ovo ne bi puno promenilo u načinu korišćenja šminke ili u svakodnevnoj rutini.

Za kraj, postoje proizvodi koje možemo kupiti maltene bez ikakve ambalaže. Postoje puderi i korektori koje kupujemo u pakovanju od voska, kako ih koristimo tako ljuštimo vosak i nanosimo proizvod, a tokom nanošenja voštani deo držimo rukom kako se ne bismo uprljali. Naravno to podrazumeva da su puder i korektor čvrste konzistencije, u stiku. Ukoliko neko voli proizvode za konturisanje, rumenilo, bronzer ili hajlajter kremaste ili čvrste strukture i oni se mogu pakovati na ovaj način.

Mnogi brendovi se bave proizvodnjom ovakve šminke, a među njima su i Elate clean cosmeticsLush – imaju waste freekolekciju, Eco mineralsAxiology

Mnogi brendovi koje nisam navela i dalje koriste plastičnu ambalažu u velikoj meri, ali podstiču kupce na recikliranje pakovanja, tako što za određeni broj donesenih pakovanja daju popust ili besplatan proizvod.

Kao što možete primetiti, ovih brendova sa spiska nažalost nema kod nas. Kod nas se proizvodnja šminke bez otpada svodi na neke pojedinačne primere ljudi koji sami kod kuće proizvode, a nekad i prodaju ovakvu šminku i kozmetiku. Nadamo se da će se i druge velike kompanije uključiti u ekološku proizvodnju proizvoda za lepotu i da ćemo u skorije vreme i mi moći u većoj meri da se okrenemo ovakvim boljim alternativama.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime