Насловна Вести На који начин соларна енергија спречава помор риба током сушног периода?

На који начин соларна енергија спречава помор риба током сушног периода?

1416
0
Време читања: 2 минута

Данас смо веома добро упознати са сврхом коришћења соларних панела, али показало се да ће се у будућности њихова употреба и значај тек показати, а нарочито у решавању еколошких проблема. Изгледа да се нова поглавља отварају у Енглеској. 

Агенција за заштиту животне средине Уједињеног Краљевства је заједно са рибњацима округа Есекс (Essex Sea Fisheries Committee) направила сарадњу за укључивање соларних панела у аерационе системе за повећање квалитета воде. 

Утицај високе температуре на живот риба

Када је период високих температура, због смањене концентрације кисеоника у води, рибе почињу отежано да дишу и то изазива њихов помор. Такође топлија водa погодује цветању алги, еутрофикацији, јер се повећава концентрација органских једињења који је изазивају, што још више може утицати на помор риба. 

Шта је аерација и зашто употребљавати соларне панеле?

Аерација представља једну од операција у обради водe, где се ваздух и вода доводе у контакт како би се прочистила вода, односно пренели гасови и испарљиве материје из воде. То су гасови као што је CO2, N2, H2S, CH4, NH3 и друга испарљива органска једињења која загађују отпадне воде. 

Дакле, аерацијом се не би повећавала само количина кисеоника у води, већ би се вршила и оксидација неких редукционих агенаса (сулфити или СО2). 

Соларни панели би се користили као покретачи целог механизма за пречишћавање, којих за сада у Енглеској има постављених на две локације.

Уз помоћ њих бисмо обрнули у корист природе сву соларну енергију која би могла да нашкоди воденом екосистему и његовим становницима, спречио би се помор риба и смањио ризик од цветања алги.

Предности/Мане 

Овај вид технологије пречишћавања много је ефикаснији и прилагођенији заштити животне средине услед не коришћења гаса или бензина за покретање система. Постоји велика жеља и тежња да се овај начин пречишћавања воде користи свуда у свету, не само у Енглеској.

Свакако, новој идеји треба дати времена да се покажу све њене врлине (као и мане) и шта оне могу да ураде за добробит природе, а потом и свих нас. Још једном је доказано да, ако се прави људи удруже зарад вишег циља, успех је и више него очекиван.

Овај пример је показатељ да природа помаже природу, а човек је само посредник који је ту да је својим знањем усмери на прави пут како би јој помагао. 

А ви? Да ли мислите да би оваква идеја могла заживети у нашој земљи која такође води битку са отпадним водама и чији рибњаци исто треба да се сачувају?

Извор: www.energetskiportal.rs

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име