Насловна Енергија Соларпанк – уметност и нада за боље сутра

Соларпанк – уметност и нада за боље сутра

1483
0
Извор: https://wallhaven.cc/w/nzm5yo; Аутор: imperial boy
Време читања: 3 минута

Када маштамо о будућности, узимајући у обзир тренутно стање друштва, врло је лако размишљати из угла песимизма. Све веће количине отпада, све већа неједнакост између богатих и сиромашних, загађење, мање зеленила итд. могу проузроковати код људи осећај меланхолије, очај, страх па и осећај кривице јер не можемо сами да поправимо ситуацију. 

Solarpunk“ је визија будућности еколошког друштва где све покреће зелена енергија. Даје поглед на будућност која не мора бити мрачна, где профит није мерило успеха јер се све гради на бази одрживости и социјалне правде. 

Ово не значи да треба да одбацимо сву технологију коју смо до сад изградили и живимо у оскудици или да се одричемо свих погодности данашњице и вратимо начину живљења из прошлости. Напротив, соларпанк нам сликовито показује како живот може бити прелеп и задовољавајућ када се живи на основи одрживог развоја, задовољства. 

Solar“ у имену означава преферирани начин добијања енергије, односно сунчеву енергију, док „punk“ означава побуну, контракултуру, пост-капитализам и деколонијализам. 

Поред сунчеве енергије, соларпанк обухвата разноликост начина добијања енергије, поента је да градимо у складу са природом. Свака заједница би производила енергију из извора који јој је највише присутан, била то вода, ветар, сунчева енергија или биогориво. Нуклеарна енергија не спада у изворе енергије која се уклапа у ову идеологију. 

Визија соларпанка се може дочарати преко технологије, архитектуре, уметности, саобраћаја и политике. Технологија која је потребна да соларпанк заживи није нешто што виђамо у научно-фантастичним филмовима, напротив, неке земље у развоју већ увелико користе кућне уређаје засноване на соларној енергији из разлога што немају приступ струји, међутим овај вид кувања могу користити сви током летњих дана. 

Соларна рерна се може направити код куће, и соларпанк ставља акценат на „diy” аспект поновне употребе, рециклирања као и компостирања. Идеја соларпанка је такође делимична независност од државе у погледу приступа електричној енергији, води и храни, из разлога што тренутни систем производи претеране количине отпада и емитује огромне количине гасова стаклене баште.

Што се саобраћаја тиче, аутомобили на соларни погон су главна тема из разлога што производе сопствену електричну енергију помоћу соларних панела које су инсталиране на њиховој каросерији, али такође садрже батерије које служе као резервоар за гориво. Главни проблем остваривања ове идеје је очигледно вожња ноћу. Друго решење које предлаже соларпанк је боље осмишљен јавни превоз и употреба бицикала.

Уметност, као и код дистопијских жанрова научне фантастике попут сајберпанка, нам на најбољи начин могу дочарати изглед планете кроз објектив соларпанка. 

Аспекти визије попут архитектуре и употребе алтернативних извора енергије су већ ствари садашњице и из године у годину су све ефикаснији, међутим, колико год идеја соларпанка звучала примамљиво, у својој потпуности је нереална. 

Соларпанк, као еко-футуристички покрет је створен како би улио наду у боље сутра и повећао еколошку свест питањима попут „шта можемо сада да променимо” и да покаже предности интегрисања човека поново са природом уз употребу технологије у људске и екоцентричне сврхе.

Извори:
https://www.researchgate.net/
http://www.susted.com/
https://wiki.sunbeam.city/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име