Насловна Живи свет Животиње Сове су наши пријатељи

Сове су наши пријатељи

7510
0
Време читања: 3 минута

Сове су ноћне птице грабљивице, скоро нечујног лета и прелепог изгледа. Сове се хране углавном ситним сисарима, мањим птицама и инсектима, а понеке се хране и рибом. Распрострањене су широм света сем на Антарктику. Препознатљиве су по свом фацијалном диску и великом округлом главом.

Могу се наћи у шумама, крај река и у насељима. Неке се гнезде на дрвећу, неке по напуштеним објектима, у шупљинама дрвећа и по таванима.

Широм света сове имају различита значења и утицај на културу. Код већине народа сове су повезане са смрћу и несрећом, ово веровање потиче још од Астека, Маја и Индијанаца. То веровање влада и на Балкану. У Индији, као и у грчкој митологији, сова представља симбол мудрости, богатства и успеха, а у неким случајевима и симбол глупости, вероватно због своје „изгубљености”. Поред тога, добро су познате по књигама и филмовима о Хари Потеру.

Сове су веома корисне животиње и велики помоћници у пољопривреди. Оне затварају савршени ланац исхране.  Поред сокола и орлова оне су најефикаснији ловци на глодаре. Помaжу сточарима и пољопривредницима да уштеде на храни и да имају мање губитака од стране глодара. Тиме пољопривреднци могу смањити коришћење родентицида и тиме спречити тровање како домаћих тако и дивљих животиња као што су сове, а оне су у Србији веома заштићене. Ево једне статистике на тему: Колико су сове корисне?

Нађена мртва кукувија

Али у нашем окружењу без обзира на молбе и забране, људи масовно користе отрове и трују себе и животиње. Уместо да се тај посао препусти совама и осталим птицама, преферирамо „ефикаснији“ начин растеривања и убијања глодара. Надам се да ћемо ту лекцију некада научити – природа ради за нас.

Дешава се и да их људи лове и препродају на црном тржишту што је законом забрањено. Сове такође нису кућни љубимци. Држање сова у заточеништву је строго забрањено и кажњиво по закону, зато не испуњавајте сваку дечију жељу и не учествујте у лову на сове! Живот сове у заточеништву доноси сови у већини случајева смрт због неправилне исхране, изгладњивања и нехуманих услова. Сове су дивље и слободне животиње и припадају природи, немојте их узмати као љубимце.

Сове које се могу видети на територији Србије су:

Кога контактирати ако нађете младунче сове, повређену или мртву сову?

И за крај, мој блиски сусрет са малом утином која је испала из гнезда. Успешно је враћена својим родитељима и данас већ самостално лети и истражује територију. ☺

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име