Насловна Вести Шпанија и Француска – без пластичних амбалажа за воће и поврће

Шпанија и Француска – без пластичних амбалажа за воће и поврће

1055
0
Време читања: 3 минута

Државе широм света забрањују употребу једнократних пластичних прозвода. У једнократне пластичне производе спадају пластичне чаше, прибор за јело, сламчице и још много других производа. У нашем окружењу, државе које су направиле први корак како би смањиле употребу једнократних пластичних производа су Словенија и Хрватска. У Европи, водеће државе које се боре како би пластичног отпада било што мање су Немачка, Велика Британија и Француска. Међутим, Шпанија је сада покретач нове идеје која осигурава безбедније паковање воћа и поврћа. 

Све више пластике међу воћем и поврћем 

На пијаци и у маркетима све је више заступљено паковање воћа и поврћа у пластичне амбалаже. Циљ овог паковање је олакшан избор приликом куповине, како би потрошачи имали већ упакован производ  одређене тежине. Иако је много лакше купити воће и поврће које је упаковано у пластичну амбалажу, често заборављамо да већ приликом првог отварања амбалажу бацамо. 

Многи трговински ланци већ дужи временски период траже зеленије алтернативе, како би отпада било мање. Изостављање пластике тамо где она није неопходна приликом паковања и транспорта нови је задатак трговинских ланаца. 

Шпанија и Француска – значајни кораци који мењају свет

Шпанија је водећа држава у Европи по извозу воћа и поврћа. Извоз воћа и поврћа из Шпаније има дугогодишњи узлазни тренд уз ретке и минималне осцилације. Извоз који Шпанији доприноси много у економском смислу донео је и један велики проблем. Према подацима, у Шпанији се на годишњем нивоу сакупи чак 1.8 милиона тона пластичног отпада. Од овог укупног броја, мање од половине се рециклира. Поред власти, и многи активисти подржали су ову одлуку, јер је свима заједнички циљ заштита животне средине. Уредба Шпаније којом ће се забранити продаја воћа и поврћа које је умотано у пластику треба да ступи на снагу 2023. годнне.

Француска је борбу против све више заступљене пластике започела још 2016. године када је забранила употребу пластичних кеса. Затим је забранила и коришћење пластичних сламчица, као и прибор за јело за једнократну употребу. Наредних година, Француска је такође доносила многе акционе планове како би смањила количину пластичног отпада. У фебруару 2020. године донет је закон о циркуларној економији и борби против отпада. Детаљан списак о воћу и поврћу које се не сме паковати у пластичну амбалажу објавила је Влада Француске. На том списку од воћа и поврћа налазе се: празилук, патлиџан, тиквице, шаргарепа, кромпир, краставац, паприка, парадајз, банане, поморанџе, лимун и јабуке. 

Шта ће пластику заменити?

Како је циљ ове две државе да се употреба пластичне амбалаже смањи, њих ће заменити материјали који се могу користити вишекратно или они који се лако рециклирају. Према извештају, 37% воћа и поврћа продаје се у пластичној амбалажи. Као могуће решење долазе у обзир еко амбалаже. Пре свега овакву амбалажу потребно је претходно проверити да ли је здравствено и лабораторијски исправна. Оваква амбалажа погодна је за воће попут малина и боровница, али свакако да није у потпуности идеално решење. Као боља алтернатива често се спомиње картонска амбалажа, али и она поседује одређене мане. Мана картонских амбалажа је лака запаљивост и осетљивост на влагу, као и сеча дрвећа. Једно од решења јесу и вишекратне врећице за воће и поврће.

Сложен задатак је пред свима нама, али оно што је најважније јесте постојање бољих алтернатива, наша еколошка освешћеност и значајни кораци који ће смањити пластични отпад.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име