Насловна Еко календар 16. април – Спасимо слонове дан

16. април – Спасимо слонове дан

1866
0
Време читања: 4 минута

Спасимо слонове дан се прославља од 2012. године када је емитован документарац Повратак шуми (Return to the Forest) у којем је приказано ослобађање заробљених азијских слонова и њихово враћање у природу. Поред азијског слона (Elephas maximus), постоје и две врсте афричког слона: афрички савански слон (Loxodonta africana) и афрички шумски слон (Loxodonta cyclotis). Према Црвеној листи IUCN азијски и афрички савански слон имају статус угрожене врсте, док афрички шумски слон има статус критично угрожене врсте. 

Иако често слонове замишљамо са кљовама, данас их већина азијских слонова нема. Прекомеран лов на слонове са кљовама је допринео да знатно већу могућност преживљавања и размножавања имају слонови без кљова, те нису толико честе јединке ове врсте који имају кљове. Ова врста слонова се, поред кљова, лови и због коже која се користи у кинеској традиционалној медицини и у производњи украсних перли. Сада је широм Азије лов на слонове забрањен, али криволова и даље има. Уз ово, сечом шума, изградњом аутопутева и насеља, слонови се потискују из свог природног станишта. Такође, млади слонови се често лове и транспортују на Тајланд, где се користе као атракција за туристе.

Азијски слон (Elephas maximus)

Афрички савански слонови живе у различитим деловима Африке (подручја Боцване, Танзаније, Зимбабвеа, Кеније, Намибије, Мозамбика и Јужне Африке), док афрички шумски слонови живе у шумама Западне Африке и долини реке Конго. Обе врсте афричких слонова се суочавају са сличним проблемима као и азијска врста. Према проценама Светске организације за заштиту природе (WWF), сваке године буде убијено око 20.000 афричких слонова. Иако су данас многе државе забраниле трговину слонавачом, као и убијање слонова, црна тржишта и даље постоје и у оквиру њих заинтересованост за слоновачу не опада. Уништавањем природних станишта слонова услед сече шума и проширења људских насеља, као и претварања земљишта у обрадиве површине, слонови све чешће долазе у сусрет са људима. У потрази за храном и водом, слонови могу да униште нешто од усева и тада често буду нападнути од стране људи, а некад и убијени. Такође, забележени су и случајеви умирања ове врсте слонова од заразних болести изазване бактеријом антракс (Bacillus anthracis), као и модрозеленим бактеријама тј. цијанобактеријама (Cyanobacteria). 

Aфрички савански слон (Loxodonta africana); Aфрички шумски слон (Loxodonta cyclotis)

Након што сте видели слике ове три врсте слонова, можда се питате како их је могуће разликовати. За почетак, афрички слонови имају изузетно велике уши које донекле личе на облик афричког континента, док азијски имају мале обле уши. Већ смо поменули разлику када је реч о кљовама – афрички слонови имају кљове које су знатно веће од оних кљова који поједини азијски слонови имају. Међутим, постоји и разлика у кљовама између афричких саванских и шумских слонова. Код афричких саванских слонова кљове су благо савијене, док су код шумских слонова праве. Постоји разлика и у броју ножних прстију – азијски слонови и афрички шумски слонови имају 5 прстију на предњим, а 4 на задњим ногама, док афрички савански слонови имају 4 на предњим, а 3 на задњим ногама. За још инфромација о разликама између ових врста можете пратити следећи линк. Оно што је заједничко свим врстама слонова јесте да крдо предводи слоница и да су оне међусобно веома солидарне. У крду бораве и младе јединке, али временом, како постају довољно зрели, млади мужјаци напуштају крдо. 

Шта можемо да урадимо да спасимо слонове? 

Постоје разне организације које покушавају да помогну овим животињама у дивљини (Save the elephants, Wildlife Conservation Network, Elephant Crises Fund део фондације Леонарда Дикаприја), те можете промовисати њихов рад или им донирати средства. У оквиру ових организација постоје и различите аукције на којима можете купити предмете са мотивом слона, а прикупљена средства се улажу у заштиту ових врста. Такође, уколико икад будете путовали на места где живе слонови, немојте да означите локацију на слици уколико их видите и пробајте да бирате туристичке туре које не злоупотребљавају ове, а ни друге животиње. На данашњи дан можете поделити своје мисли, идеје или било шта у вези са слоновима уз таг #SaveTheElephantDay, како бисте подигли свест о њиховој угрожености. За крај, уживајте у сликама ових јако симпатичних и друштвених бића!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име