Снежни леопард (лат. Panthera uncia) је врста из породице мачака чији је најближи сродник тигар (Panthera tigris). Живе на надморским висинама од 500 до 5800 m и насељавају стеновита станишта (литице, планинске врхове), травната и жбунаста станишта, шуме (представљају маргинална тј. гранична станишта ареала). Воле хладну суву климу. То су мачке средње величине са загасито сивим крзном тако да се савршено камуфлирају у стеновитим подручјима. Реп може бити дужи од самог тела и служи за балансирање на литицама. Имају краће предње ноге за јак скок од чак 10 метара и велике шапе ради лакшег кретања по снегу. Могу се уочити од Хималаја на југу преко Тибета до планина у јужном Сибиру, на територији чак 12 азијских земаљa: Авганистану, Пакистану, Казахстану, Киргистану, Таџикистану, Узбекистану, Монголији, Непалу, Бутану, Индији, Кини и Русији. Површина коју тренутно насељавају је процењена на 2,8 милиона km2.

(Наранџасто – стално насељени, светло – повремено присутни. Мапа преузета са iucnredlist.org)

Главна храна су им барал (Pseudois nayaur) и сибирски козорог (Capra sibirica) чији ареали се поклапају са ареалом снежног леопарда (мапа изнад). У неким областима важан плен су и аргали (Ovis ammon) и вијорога коза (Capra falconeri). Осим наведених врста дивљих коза, снежни леопарди се хране и стоком (15-30%) и мањим пленом (2-8%) као што су птице, глодари, пике (зечеви звиздачи), зечеви и мрмоти. Управо бројност плена има водећи утицај на бројност снежних леопарда. Није позната агресивност према људима.

Сибирски козорог

Вијорога коза

Барал

Аргал

Ова врста је још 1986. проглашена као угрожена на Црвеној листи (IUCN), а статус је промењен у осетљива од 2016. године.

Који су разлози за њену угроженост?

Популација тренутно броји 2710 до 3386 одраслих јединки способних за размножавање. Будући да је овај број мањи од 10 000 и да се процењује опадање бројности популације за 10% у наредних 22 године, то је разлог зашто су проглашени осетљивом врстом. Женке постају полно зреле са 2-3 године, а мужјаци са 4, тако да број одраслих јединки заправо представља све јединке старије од 2 године, док се процењује да је укупан број јединки у дивљини до 7000. Тачан број је веома тешко одредити због станишта на којем живе и усамљеничког начина живота (само 7000 леопарда на 2,8 милиона km2 !). Број јединки у зоолошким вртовима широм света је око 600 где могу доживети и преко 20 година, док у дивљини најчешће не преко 12.  Иако постоје бројне препреке које би могле да одвоје субпопулације, ово за сада није случај, тј није уочена фрагментација ареала. Тренутно је популација стабилна, постоји пораст бројности у неким, а смањење у другим областима.

Претње су следеће:

  • агрикултура и аквакултура
  • ширење стамбених и индустријских зона
  • продукција енергије и рударство
  • транспорт
  • лов
  • војне вежбе и ратови
  • болести и инвазивне врсте
  • климатске промене

Постоји битна разлика у типу претње и њеном интезитету у различитим земљама. Ипак се као најважнија може издвојити уништавање станишта и смањење бројности плена (услед компетиције са стоком или изловљавања) што снежне леопарде наводи да нападају стоку и последично бивају убијани од стране људи. Такође се истиче и илегална трговина крзном, костима и другим деловима тела која је најинтензивнија у Кини, али врло висока и у Пакистану, Непалу, Русији и Авганистану. Разлог за то су бројни захтеви за крзненим теписима и трофејима у Кини и Западној Европи.

Како заштитити ову врсту?

За сада су успостављене одређене мере као што су:

  • нова заштићена подручја у оквиру ареала снежног леопарда (проглашавање области националним парком )
  • мере против ловокрадица – постављање камера
  • иницијативе да се смањи сукоб са сточарима тако што је стока боље заштићена од напада, а леопарди више не представљају штеточине
  • вакцинација
  • заплењивање ватреног оружја широм Кине
  • едукација локалног становништва да снежни леопарди нису штеточине и наглашавање њиховог значаја
  • уклањање жичаних замки
  • регрутовање ренџера

Слике испод су снимљене помоћу скривених камера у заштићеним подручјима што омогућава праћење ове врсте и ефикаснију заштиту. (Преузето са programmes.putin.kremlin.ru)

Да, ми смо прилично далеко и немамо никаквог додира са овом прелепом животињом, али ипак постоје начини да помогнемо. Најпре овако, ширите свест, а затим се прикључите организацијама које се активно баве заштитом снежног леопарда, волонтирајте, донирајте.

Данас славимо постојање снежног леопарда! 🙂

Можда ће вам бити занимљиво да знате да су снежни леопарди ретке велике мачке које не могу да ричу, већ испуштају другачије звуке зване chuff.