Животиње, Занимљивости

Црвени хероји у опасности

Ако изговорите Ailurus fulgens пред познаваоцем латинског језика он ће несумњиво помислити да причате о некој мачки која светли. Иако је превод речи Ailurus – мачка и fulgens – светлећи, нећемо говорити о светлећој мачки. Ailurus fulgens је назив за црвену малу панду. Ова врста животиње припада групи псоликим зверима у оквиру реда звери (Carnivora).

Дакле, до сада смо закључили да ова панда не светли, није мачка и још нешто – није панда, бар не велика панда (Ailuropoda melanoleuca) из породице медведа (Ursidae). Занимљиво је да су црвене панде описане 50 година пре великих панди, међутим име чешће има обрнуту асоцијацију.

Ове године се обележава 10. по реду међународни дан црвене панде. Празник је, као и за многе друге угрожене врсте, настао са циљем да се на глобалном нивоу рашири вест и уведе у свакодневни разговор тема о угроженим животињама.

У оквиру врсте разликују се две подврсте – западна црвена панда (Ailurus fulgens fulgens) и источна црвена панда (Ailurus fulgens styani). Обе врсте настањују Азију у пределу Хималаја у шумским крајевима на висини од 1800-4500 метара.

Дужина тела ових сисара је у просеку око 1 метар са дужином репа која се код одраслих јединки креће у распону између 20 и 30 цм. Реп који заузима скоро 30% дужине тела има улогу покривача током хладних дана, а понекад служи и као јастук.

Црвена боја крзна представља камуфлажу, односно адаптацију за избегавање предатора јер већина дрвећа на којима црвене панде проводе време има црвенкасту кору. Са трбушне стране крзно је тамне, црне боје што је опет у складу са избегавањем предатора, уколико они вребају са земље због тамног крзна панде ће бити слабије уочљиве.

Одступања постоје местимично и у пределу лица. Ове светлије шаре облика суза око очију и њушке имају улогу у одбијању сунчевих зрака и на тај начин смањују потенцијално оштећење чула вида.

Ранораниоци су, али не прескачу поподневне дремке, па предвече могу да наставе са активностима.

Време проводе самостално осим у сезони парења када се срећу у паровима.

Кроз комбинацију различитих покрета и испуштања звукова, црвене панде успостављају комуникацију и на тај начин се формирају парови или се успоставља проток сигнала о присуству предатора.

Женке воде бригу о потомству. Младунци са сивим сиромашним крзном и затвореним очима и ушима постају способни да се одвоје од мајке тек након три месеца, међутим остаће уз њу све до следеће сезоне парења.

Исхрана им је више вегетеријанска иако спадају у групу месождера. Повремено се хране јајима инсеката или ситним животињама, али омиљено јело на трпези им је бамбус.

Црвене панде су мали хероји међу животињама, често се називају и симболима живота. Овај надимак је итекако заслужен. Ове животиње поспешују здравље екосистема у којем се налазе. Одржавају реке и шуме чистим, што је од изузетне важности за планету.

Одржавањем највећих шума јужне Азије у оптималној функцији имају улогу у регулисању ефекта климатских промена на друге животиње и људе на истом подручју.

Реке Брамапутра и Ганг снабдевају половину становника Кине чистом водом захваљујући црвеним јунацима.

Брамапутра
Извор: www.worldatlas.com

Недовољно цењене од стране људске популације спадају у категорију угрожених врста. Тренутно на планети се налази само 10.000 јединки. Највећи узрок смањења бројности је сеча шума, односно уништавање њиховог природног станишта. Додатни фактор који утиче на опасност од истребљења врсте је криволов.

У Кини су успостављене одређене мере заштите како би се спречило даље угрожавање врсте, попут увођења строжих контрола у ловиштима и организовања група људи који воде бригу о младунцима који су остали без мајчинске бриге.
Са овим дивним људима црвеним пандама је пружена одговарајућа пажња, а ни забава није ускраћена.

Извор: travelnewsnepal.com

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

%d bloggers like this: