Насловна Свет око нас Ваздух Шта ћемо са угљен-диоксидом?

Шта ћемо са угљен-диоксидом?

1197
0
Време читања: 2 минута

На самом почетку да се подсетимо које су то компоненте атмосфере: азот (78%), кисеоник (21%), аргон (0.934%), угљен-диоксид (0.0383%), неон, хелијум, метан, криптон, водоник, азотни оксиди, ксенон, озон, сумпордиоксид, јод, амонијак и други.

Знамо да је један од највећих проблема данашњице аерозагађење, било да се ради о саобраћају, индустрији или од стране самог човека. Концентрација CO2 у атмосфери је алармантно већа него у последњих 800.000 година. Знајући то, оно што ми је привукло пажњу је начин на који се може смањити концентрација угљен-диоксида у ваздуху.  Кажу да је то скуп процес али је изводљив.

Како?

Наиме, 11. октобра 2017. у Хинвилу, појавио се први комерцијални уређај који „хвата CO2 из атмосфере и филтрира га и који се може продати. Зове се „Direct-Air Capture”  и осмишљен је од стране швајцарске компаније „Climeworks”. Може да „ухвати” 900 тона CO2 сваке године и допрема се до места где се гаји воће и поврће.  Током овог процеса, CO2 је хемијски депонован на површини филтера. Када је филтер засићен, CO2 је одвојен на температури од око 100 °C, а потом се чист CO2 може продати у разне сврхе: агрикултура, храна, енергетски сектор и аутомобилска индустрија. Компанија Climeworks користи 400 метара подземног простора са цевима да би континуирано снабдевала простор за гајење биљака са CO2, а који је у власништву  Gebrüder Meier Primanatura AG.

Још 2013. је предложен систем – BECCS, што би подразумевало добијање боиенергије коришћењем CO2. Тачније, то би значило гајење биљака које усвајају CO2, а потом се спаљују да би се добила енергија. Међутим, лакши приступ би био много бољи, а то је да се посади више дрвећа, што би прочистило ваздух.

Швајцарска компанија није једина која ради на новим технологијама. У Канади се тиме бави компанија Carbon Engineering као и Finnish-German consortium.

И поред тога, многи сумњају да ће развој нових технологија бити успешан и да ће проћи доста времена док се не реализују. Јан Вурцбахер из компаније Climeworks каже да је све питање времена.

 Људи кажу да морамо да уклонимо 10 гигатона CO2 из атмосфере сваке године до 2050, a то није довољно времена, јер ће нам требати бар 30 година док не покренемо шта смо замислили.

На крају, не могу да кажем да сам задовољна најновијим вестима, али бар су се људи сетили како да учине ваздух чистијим. Још само да се скупе паре за реализацију, али о том потом. Нама остаје само оно што можемо, а то је да бринемо о својим ружама у дворишту и да повремено посадимо неко дрво, само да нас нико не види.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име