Насловна Отпад Рециклажа стакла

Рециклажа стакла

3141
0

Стакло се производи од природних материјала: кварцни песак, вода и креч.  Идеалан је материјал за рециклажу, јер се може скоро бесконачно пута рециклирати и изнова користити.

Ново стакло се прави тако што се песак са додатком соде и креча топи на врло високим температурама. У том процесу се троши доста енергије, а у ваздух се испушта велика количина штетних гасова. Али зато рециклажом  једне тоне стакла можемо сачувати скоро девет литара мазута који би иначе био спаљен за израду производа од новог стакла.

Процес рециклирања стакла обухвата следеће:

  • Сакупљање амбалажног отпада од стакла на самом месту настанка (у домаћинствима) и из рециклажних контејнера за стакло. Такође, поред искоришћене амбалаже, користи се још и изломљено стакло, односно стаклени крш.
  • Сортирање – Сво стакло долази у једној од три различите боје: провидна, зелена и браон. Увек треба сортирати своје стаклене производе по боји.
  • Чишћење – Сав амбалажни отпад и крш се пре даљег процеса мора очистити и опрати.
  • Уситњавањем се постиже брже и ефикасније топљење стакла.
  • Уситњено стакло се даље топи у пећима на 2000 °C и излива и добија се крајњи продукт, односно, нова амбалажа за даљу употребу.

Смањење утрошка енергије потребне за топљење стакларске мешавине се постиже додавањем веће количине отпадног стакла, односно, стакленог крша. За сваких 10% веће количине стакленог крша у стакларској мешавини од које се топљењем прави стакло, потребно је 3% мање енергије за топљење, а емисија COу атмосфери је мања за 7%. Самим тим, смањује се цена производње стакла, а смањује се и загађење животне средине.

Употребом стакленог крша, због мање термичке оптерећености, продужава се и век трајања стакларске пећи, што такође производњу стакла чини јефтинијом. За рециклажу старог стакла користи се 40% мање енергије него што је потребно за производњу новог.

Кроз поступак сакупљања и рециклирања употребљене стаклене амбалаже може се значајно смањити количина створеног отпада који се, бар када је конкретно стаклени отпад у питању, разграђује невероватних 4.000 година и који као такав дуготрајно загађује природну средину. Уједно, кроз поступак сакупљања и рециклирања стакла, може се значајно умањити и потреба за производњом нове стаклене амбалаже, а на тај начин се паралелно може смањити и потреба за улагањем у развој индустрије стакла.

Главне предности рециклаже стакла су:

  • Уштеда енергије (25%) – Рециклажом једне стаклене флаше уштеди се довољно енергије да једна сијалица од 100 W може да светли пуна 4 сата;
  • Минимално загађење ваздуха;
  • Рециклажом једне тоне стакла уштеди се 30 тона нафте;
  • Смањење количине отпада, а самим тим и трошкова складиштења отпада и рада депонија;
  • Смањење количине природних сировина за производњу стакла (песак, сода и др.);

Нису све врсте стакла произведене истим процесом, зато сијалице, неко посуђе и стаклени прозори не могу да се рециклирају. У главне производе од рециклираног стакла спадају амбалажа за пиће (стаклене флаше) и тегле за храну.

Ако уочите слово, односно лого „G“ ili „GL“ на производу, то значи да је производ направљен од рециклираног стакла и може бити поново рециклиран.

У поређењу са учесталошћу сакупљања различитих других материјала који се сврставају у секундарне сировине, учесталост сакупљања стакла, бар када је у питању наша држава још увек је релативно мала и као таква не достиже задовољавајуће и очекиване размере.

Другим речима објашњено, то значи да се људи који су заинтересовани за сакупљање, а онда и за продају секундарних сировина, знатно чешће одлучују да се посвете сакупљању неке друге врсте секундарне сировине, као што је на пример алуминијум или нека друга врста метала, која ће им кроз чин продаје донети више материјалне користи.

Једина фабрика за рециклажу стакла у региону је у алексиначком селу Грејач, која годишње преради 10.000 тона стакла чиме се постижу огромне уштеде, пре свега у енергији за производњу нове стаклене амбалаже. Али с обзиром да рециклажа стакла није довољно развијена код нас, фабрика увози стаклени крш и њега употребљава за рециклажу.

Старо стакло и стаклену амбалажу можете искористити и у креативне сврхе. На пример за декорацију ентеријера или чак екстеријера. На следећем линку можете погледати разне идеје:

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име