Насловна Вести Сталаћка клисура и Мојсињске планине ново заштићено подручје на видику

Сталаћка клисура и Мојсињске планине ново заштићено подручје на видику

445
0
Аутор: Нада Ћосић - Сталаћка клисура
Време читања: 2 минута

Скупштина општине Ћићевац је у понедељак, 27. фебруара 2023. године покренула процедуру за проглашење Сталаћке клисуре и Мојсињских планина за заштићено подручје, због њихових изузетних природних, културних и друштвених одлика. Ова одлука долази као реакција на петицију 1.800 грађана општине Ћићевац и организација Полекол и WWF Адрије , које су предводиле иницијативу за заштиту овог подручја.

Да ова одлука није утемељена само у жељи локалног становништва сведочи „Студија заштите Предела изузетних одлика Мојсињске планине и Сталаћке клисуре Јужне Мораве“ коју је израдио Завод за заштиту природе Србије још 2013. године.

„Покретање процедуре за заштиту је огроман и значајан корак на путу очувања природних и културних богатстава овог подручја. Иако се на ову одлуку чекала скоро читаву деценију, на њу гледамо као на снажан импулс убрзавању заштите како би се изгубљено време надокнадило, а природа заштитила“, рекао је Страхиња Мацић, из Организације за политичку екологију Полекол.

Заштита Сталаћке клисуре и Мојсињских планина прилика је за одрживи развој општине Ћићевац, јер ће омогућити и раст важних грана зелене економије као што је одрживи туризам.

Заштићена подручја кључна су за очување биодиверзитета, али и локални развој,очување културног и историјског наслеђа. Простор Мојсињских планина има специфичну геолошку грађу и као такав је један од најстаријих простора на подручју Србије који обилује културним наслеђем из античког, римског, византијског и средњовековног периода. Сталаћка клисура, са дужином од 24 километра и дубином од 300 метара, представља јединствен геолошки предео.

Аутор: Нада Ћосић – Сталаћка клисура

„Ова иницијатива иде у сусрет глобалним циљевима да се заустави и преокрене губитак природе до 2030. године, а Србија даје свој допринос у напорима да најмање 30% наше планете буде заштићено подручје. Наша је мисија живот у складу с природом, јер ћемо само тако обезбедити квалитетан живот нашем потомству, али и свим другим живим бићима“, рекла је Александра Угарковић из WWF Адрије.

Република Србија са тек 8% своје површине под заштитом показује један тром и недовољан напредак у овој области који не заостаје само за стандардима земаља чланица Европске уније већ и за земљама у региону. Зато Организација за политичку екологију Полекол поздравља одлуку Скупштине општине Ћићевац и позива државне институције на прогресивнији приступ заштити природе.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име