Насловна Живи свет Рецимо стоп криволову

Рецимо стоп криволову

1051
0
Време читања: 2 минута

Људи су сами себи највећи непријатељи. То је доказивано годинама уназад разним монструозним поступцима. Али зашто ти исти људи нарушавају мир и ред недужних животиња ради својих личних интереса и веровања? Зашто бити нечовек када можеш бити човек? Сматра се да је током 2014. године убијен по један носорог на сваких 8 сати.

Северни бели носорог угинуо је 19. марта 2018. године у Најробију, Кенија. Последњи носорог мушког пола ове врсте био је стар 45 година, звао се Судан управо због његовог места рођења. Судан је својом смрћу проширио свест о угрожености носорога. У Кенији су преостале две женке и обе су неплодне због здравствених проблема. Научници виде спас ове врсте једино у вештачкој оплодњи. Такође желе да споје јужне и северне беле носороге да би тим путем добили хибриде.Носорози вековима насељавају афрички континент и играју велику улогу у свом екосистему. Ова врста је на мети криволова због свог јединственог рога који је тражен на црном тржишту зарад “лековитог својства”.

На црном тржишту, цена рогова превазишла је чак и цену злата. Наиме, килограм рогова плаћа се преко 50.000 долара, док је цена злата по килограму 31.000 евра. У Африци су остали црни и јужни бели носорози (чији је број пао испод 100) и сви су на мети ловокрадица. Криволовци углавном лове у најсиромашнијим деловима Мозамбика и Јужне Африке. Од добијеног новца могу да прехране своје породице месецима. Рогови даље из Африке иду у Азију. Тамо они представљају статусне симболе међу богатим људима. Кина је 1993. године увела забрану трговине роговима, али је 2018. године одлучила да ипак дозволи делимичну продају. Да би неко могао да продаје рогове, треба му дозвола надлежних органа. Светскa фондација за природу (WWF) упозорио је да би овим законом само повећали број криволова, а самим тим и смртност ове ионако изумируће врсте.

Сигурно се питате како су ти рогови настали, када вреде више и од злата?

Рогови су коштане израслине које су карактеристичне само за сисаре. Рог расте из чеоне кости и на њему израстају рожне творевине. Улога им је у нападу и одбрани од непријатеља. Такође се користи за борбу мужјака око женке. Рог носорога је јединствен по томе што је чисто рожне творевине и настаје када кожа срасте са покосницом чеоне кости. Такав рог је чисто кожни и испуњен квржицом од крзна. Расте читавог живота и не мења се. Из овога се може закључити да су рогови настали исто као и наши нокти. Самим тим, не могу а да се не запитам, како би било да је ситуација обрнута и да нас лове због наших ноктију? Да ли бисмо тек тада застали и размислили мало о томе и како је глупо убијати животиње због тога?

Иако је Судан угинуо пре готово 3 године, треба ширити свест о последицама криволова, не само у Африци, већ и у осталим деловима света. Данас је то носорог, сутра нека друга врста и тако унедоглед док свака животињска врста не буде била истребљена са ове планете.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име