Насловна Вести ЕУ парламент мора да одбаци лажну зелену будућност

ЕУ парламент мора да одбаци лажну зелену будућност

1060
0
Време читања: 2 минута

Европска комисија поклекнула је под притиском Француске и других држава (1), објављивањем скупа правила о одрживом финансирању који ће нанети огромну штету Европској унији и глобалном еколошком деловању. Комисија службено класификује природни гас и нуклеарну енергију као еколошки одрживе према ЕУ таксономији – водичу за „зелена“ улагања у ЕУ, упркос чињеници да природни гас ствара огромне емисије, а нуклеарна енергија ствара високо радиоактивни отпад са којим и даље не знамо да управљамо.

Тиме се нарушава тржиште зеленим обвезницама, које је до сада искључивало природни гас и нуклеарну енергију и ризикује се усмеравање милијарди евра према штетним индустријама које користе ова горива. Тек прошле недеље, научни саветници Европске комисије за таксономију осудили су предлог Комисије, указавши да „није у складу са Уредбом о таксономији“ и представља озбиљну претњу за успостављени оквир класификације одрживих инвестиција и активности.

Предлог Комисије има за циљ да разјасни појединости робусног акта о таксономији ЕУ, чији Члан 19. захтева да се критеријуми таксономије темеље на науци, не дају посебан третман одређеним технологијама и да се лако могу проверити. Међутим, нови критеријуму за природни гас и нуклеарну енергију крше сваки од ових захтева и нису у складу са уредбом. WWF позива Европски парламент и Савет, који имају могућност гласања о предлогу, да га одбију.

Естер Асин, директорка WWF-ове канцеларије за европске политике изјавила је:

„Огроман притисак омиљених индустрија неких европских влада довео је до овог предлога. Закон који је Комисија јуче усвојила позиционирала би европски финансијски систем против планете. Морају поново да размисле и задрже природни гас и нуклеарну енергију изван Таксономије“.

Француска се месецима залагала за укључивање нуклеарне енергије као одрживе у таксономију Европске уније. У замену за подршку Пољске, Словеније, Мађарске, Чешке, Словачке и других земаља, у вези са нуклеарном енергијом, француска влада пристала је проактивно да подржи научно неутемељено укључивање природног гаса. Немачка подржава укључивање природног гаса, али се противи укључивању нуклеарне енергије. Од земаља у региону, Хрватска је међу онима које подржавају укључивање природног гаса у ЕУ таксономију

На страну научних доказа стала је Шпанија, која се противила укључивању и природног гаса, и нуклеарне енергије, док се Аустрија, Данска, Луксембург и Португал противе нуклеарној. Аустријска влада обећала је да ће поставити правни изазов за сваки закон који садржи нуклеарну енергију. Док су неке државе чланице биле укључене у израду предлога, Европски парламент и грађани су били потпуно искључени из процеса.

„Европска комисија упустила се у опасан процес инкриминације са европским владама. Коначни критеријуми за природни гас и нуклеарну енергију су још гори него у нацрту и овај акт се, ако желимо да заштитимо веродостојност целе таксономије ЕУ, мора одбацити. У тренуцима када се цео свет суочава са проблемом климатских промена, улагање у нуклеарну, што заговара и Словенија, или фосилну енергију, што заговара Хрватска, апсолутно је проблематично! Ниједна финансијска институција не би смела да користи овај акт за доношење одлука о зеленим улагањима, јер би се и даље излагале ризицима попут лажног зеленог маркетинга, штете по углед, блокираних средстава и правних компликација“, истиче Наташа Калауз, извршна директорка WWF Адрије.

Многи инвеститори и банке већ су јасно дали до знања да не подржавају лажну зелену таксономију, систем који је изричито осмишљен да идентификује зелене привредне активности на јасан и транспарентан начин за инвеститоре.

Белешке:

(1) Француска је предводила коалицију европских влада у постављању темеља за „размену гаса за нуклеарно“ у споразуму названом „француски предлог“.

Француска, Пољска, Мађарска, Шведска, Финска, Холандија, Чешка, Румунија, Словачка и Словенија залагале су се за укључивање нуклеарне енергије у таксономију ЕУ.

Пољска, Мађарска, Грчка, Бугарска, Чешка, Румунија, Хрватска, Кипар, Малта, Словачка и Италија отворено су се залагале за укључивање фосилног гаса у таксономију.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име