Насловна Живи свет Страдање пчела

Страдање пчела

959
0
Време читања: 2 минута

О утицају и важности пчела, писали су и пишу многи. О овом савршено уређеном друштву, потребно је причати увек и изнова. 

Иако је њихова улога у нашим животима, као и целом екосистему, неизоставна и важна, нису довољно заштићене.

Пчеле, као и остали живи организми, имају своје слабости. Разноразне штеточине, болести и заразе, које прате пчелињак, решиве су до одређене мере. Уз довољно знања, опрезности при раду и редовне контроле, та штета се може спречавати и ублажити. Међутим, онај најгори непријатељ, јесу управо људи. 

Људски немар, посредно и непосредно, довео је до бројних поремећаја и у овом случају.

У чему је тачно ствар? 

Човек својим деловањем убрзава климатске промене, које се огледају на сваком живом бићу. Пчеле би требало зиму да ‘преспавају’, односно да је проведу мирујући. Међутим, током зимског периода, због превисоких температура за тај период, дешава се да им се прекине хибернација, али ово није тако чест случај.

Поред тога што и сама неука пчеларка, неправнилним узгојом и бригом о пчелама, може да оштети или уништи читаво друштво, постоји још један знатно већи проблем, а то су неодговорни пољопривредници. Велики број угинулих, отрованих пчела је забележен како 2019, тако и 2020. године.

Закон постоји, али морал изгледа не. Ратарима је обавеза да најави прскање, али они ту обавезу често не поштују. Многи људи, нарочито пензионери, живе искључиво од пчеларења. Али исто тако постоји доза незнања и неодговорности пчелара који непрописно постављају кошнице близу парцела које се третирају препаратима које шкоде пчелама. Са обе стране треба наћи неко јасно решење, које неће шкодити ни једној страни, а нарочито не пчелама.

Пожари у Аустралији, почетком 2020. године, нанеле су велику штету. Угинуло је много живог света. Међу њима нашло се неколико стотина врста пчела  (нису све изгореле). Чак и пре самог пожара, у Сиднеју је температура износила читавих 49 степени, а пчеле тешко подносе високе температуре. На овим температурама саће губи форму и и тиме пчеле губи место становања.

Велика су страдања у Србији и свету, а ми се целим срцем надамо да ће се закони регулисати и да ће они који их крше ипак почети да поштују нека правила. 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име