Насловна Човек и планета Сунчев минимум или како од астрономске појаве правимо сензацију

Сунчев минимум или како од астрономске појаве правимо сензацију

1970
0
Време читања: 2 минута

Свемир је одувек привлачио пажњу човека – његовој лепоти се дивио, његове законе је покушавао да докучи, по кретањима небеских тела је прорицао судбину, а ретке и необичне свемирске појаве за човека су биле сигуран знак да му се нешто лоше спрема.

У међувремену смо о Свемиру сазнали много, сазнаћемо још више, а највише ће за нас ипак вечно остати обавијено велом тајне. Иако је и то што смо сазнали довољно да демистификује неутемељена сујеверја, неупућене људе је и даље лако уверити да су нормалне појаве у Свемиру опасне по човечанство.

Прво што ми пада на памет као сликовит пример је помрачење сунца 1999. године, када су се људи посакривали у куће и поспуштали ролетне на све прозоре како би се заштитили од нечега. Људи ван Србије и неколицина неизманипулисаних у Србији посматрали су помрачење, дивили се призору и – остали живи.

Сада је на тапету Сунчев минимум.

Шта је уопште Сунчев минимум?

Сунчев минимум је део једанаестогодишњег циклуса Сунчеве активности. Наиме, на сваких једанаест година Сунчеви северни и јужни магнетни пол мењају места. Када тачно магнетни полови мењају места? Када је магнетно поље Сунца најслабије, тј. за време Сунчевог минимума. Тада такође има најмање Сунчевих пега и Сунчаних олуја.

Током овог периода Сунце нас мањим интензитетом штити од космичког зрачења. Док ово може представљати повећани ризик за астронауте, људе на Земљи штити Земљина атмосфера, тако да нема бриге све док сте на Земљиној површини.

Још мање има бриге за најављени пад температура, земљотрес и глад. Сензација је направљена јер је овај астрономски догађај волшебно повезан са 1816. годином и догађајем Година без сунца, када су људи умирали од ниских температура и глади. Наравно, аутори су заборавили да помену да је узрок тих појава била у ствари ерупција вулкана у Индонезији, као и да је доказано да Сунчева активност нема утицаја на земљотресе. Дакле, они су поменули научну чињеницу (влада период Сунчевог минимума) и истинити догађај (Година без сунца) и онда су од та два догађаја направили ‘криви спој’ и извели ‘ниђе везе’ закључак. 

То је опробани рецепт за сервирање глупости – окружи је чињеницама и нико ништа неће приметити.

Зато, ако неко од Ваших пријатеља верује у апокалиптичност Сунчевог минимума, скрените им пажњу на Сунчеву активност која заиста изискује опрез – стална дистрибуција УВА и УВБ зрака који доказано штетно утичу на нашу кожу и организам.

Сунчев минимум није разлог за бригу.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име