NaslovnaŽivi svetŽivotinjeSunđeri – tako jednostavni, a tako očaravajući

Sunđeri – tako jednostavni, a tako očaravajući

1528
0

Kada čujete da se spominje sunđer, verovatno prvo pomislite na kuhinjski sunđer ili sunđer za kupanje. Međutim, u sunđere spadaju i živa bića. Hajde da ih upoznamo!

Sunđeri su životinje koje se ne kreću, žive pričvršćeni za podlogu (sesilni način života). Žive samo u vodi, najviše ih ima u moru, ali se neki mogu naći i u slatkim vodama. Zbog sesilnog načina života, dugo se verovalo da su sunđeri biljke. Tek u 18. veku su reklasifikovani u carstvo životinja kada je konstatovano da na nekim grupama ćelija poseduju bičeve koji obezbeđuju strujanje vode.

Sunđeri nemaju ni tkiva ni organe i zbog toga spadaju u najprostije višećelijske organizme. Njihovo telo se sastoji od velikog broja ćelija koje obavljaju određene uloge. Na površini tela imaju veliki broj otvora – pora (otud i naziv Porifera) kroz koje neprekidno struji voda.

Njihove ćelije izgrađene su od dva sloja, spoljašnjeg i unutrašnjeg. Unutrašnji sloj građen je od ćelija sa kragnom i bičem – hoanocite, dok je spoljašnji sloj građen od pljosnatih ćelija između kojih se nalaze pore. Između ova dva sloja nalazi se pihtijasta masa – mezogleja u kojoj su smeštene skeletne, ameboidne, polne i pigmentne ćelije i u ovom sloju se obrazuje skelet koji je građen od silicijumskih ili krečnjačkih iglica.

Sunđeri nemaju nervni sistem što se može veoma lako utvditi. Ako se na sunđer deluje fizički neće biti nikakve reakcije. Nemaju ni krvni sistem. Disanje i izlučivanje štetnih materije vrše uz pomoć vode preko cele površine tela.

Hrane se bakterijama, jednoćelijskim algama, bičarima, trepljarima i sitnim delićima uginulih organizama.

Razmnožavaju se bespolno i polno. Bespolno se razmnožavaju pupljenjem i fragmentacijom  (otkidanjem delova tela). Pri pupljenju se na telu obrazuju pupoljci (gemule) koji se odvajaju od tela i nastavljaju samostalan život. Ukoliko do toga ne dođe, formiraju se kolonije koje podsećaju na žbuniće. Polno razmnožavanje se vrši obrazovanjem spermatozoida i jajnih ćelija u istoj jedinki (hermafroditi). Oplođenje se vrši između dve jedinke.

     Izvor: https://www.shtreber.com/

Morski sunđeri su veoma raznovrsnih i jarkih boja pri čemu dominiraju crvena, žuta i narandžasta, dok su slatkovodni sunđeri uglavnom bezbojni i neupadljivi. Mogu biti i različitih oblika (levak, bokal, cilindar, čaša, žbun…) i različite veličine koja varira od nekoliko milimetara do čak 2 m.

Sunđer je najprostiji višećelijski organizam i to se može pokazati sledećim eksperimentom.  Ako se telo živog sunđera propusti kroz rešetke on biva dezintegrisan na pojedinačne ćelije. Ukoliko te ćelije ostanu dovoljno dugo u vodi počeće da se udružuju u zajedničku masu. Nakon otprilike tri nedelje stvoriće si novi sunđer. Ovakav eksperiment izaziva smrt bilo kog drugog organizma.

I za kraj evo  jedne zanimljivosti. Na području Severozapadnih havajskih ostrva, na dubini od oko 2100 metara otkriven je najveći morski sunđer na svetu. Sunđer je širok oko 2,1 metra i dugačak oko 3,5 metara.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime