Насловна Вести Обележен Светски дан заштите животне средине међународном рециклажном акцијом у оквиру пројекта „Свака...

Обележен Светски дан заштите животне средине међународном рециклажном акцијом у оквиру пројекта „Свака лименка се рачуна”

701
0
Време читања: 2 минута

Јун 2023. године – Великој рециклажној акцији International Recycling Tour, која се спроводи поводом обележавања Светског дана заштите животне средине у оквиру пројекта „Свака лименка се рачуна“ придружили су се Зрењанин и Земун. Акција се спроводи глобално – у још 16 градова широм света. Pixelata и промотери са ранчевима у које су присутни могли да одложе искоришћене амбалаже, на Градском тргу у Зрењанину и у Земуну у оквиру Street food festival-а били су ту да подсете и инспиришу грађане на рециклажу у циљу заштите животне средине.

Ова инспиративна кампања спроводи се трећу годину за редом глобално, а поред Србије у њу су укључене и друге државе – Аустрија, Белгија, Бразил, Чешка, Француска, Грчка, Мађарска, Ирска, Италија, Холандија, Пољска, Румунија, Србија, Шпанија, Велика Британија и Црна Гора, а градови су Атина, Бари, Бразилија, Брисел, Букурешт, Будимпешта, Клуж-Напока, Даблин, Грац, Котор, Лондон, Марсеј, Севиља, Праг, Утрехт, Беч, Варшава, Зрењанин и Земун.

„Овом акцијом желимо да подстакнемо грађане, сваког појединца, да рециклира и да пошаљемо поруку да од нас зависи какву ћемо природу оставити генерацијама које долазе. Циркуларна економија је основ одрживог развоја и представља кључ за зелену будућност“, изјавио је Немања Марјановић испред пројекта „Свака лименка се рачуна“.

International Recycling Tour покренут је како би се скренула пажња на значај заштите животне средине, на значај рециклаже, као и на могућност бесконачног рециклирања алуминијума. Лименке су амбалажа која може да се рециклира неограничен број пута са минималним губицима. Према најновијим истраживањима тренутно се у Европи рециклира 73% амбалаже од алуминијума, а крајњи циљ је да то буде 100%. Акција „Свака лименка се рачуна“ спроводи се како би се дао допринос повећању стопе рециклаже у Србији.

„Обележавањем Светског дана заштите животне средине желимо да подсетимо на могућност бесконачног рециклирања алуминијума. Зато позивамо све – потрошаче, локалне власти, брендове и организатори догађаја — да удруже снаге и пронађу најбоља решења за адекватно одлагање у циљу рециклирање амбалаже, пре свега оне која се користи напољу, у покрету“, рекао је Дејвид Ван Ховерсвајн (David Van Heuverswyn), директор пројекта Свака лименка се рачуна Европа.

Као и претходних година промотери пројекта „Свака лименка се рачуна“, на улицама градова широм света, овом глобалном акцијом под слоганом „Лименке се рециклирају бесконачно“ пренели су поруку о значају рециклаже у циљу очувања Планете Земље, а PixeCan инсталације на којима су радили талентовани локани уметници, још једном су биле ту да подсете јавност на неограничен потенцијал употребе алуминијума.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име