Насловна Отпад Свака лименка се рачуна

Свака лименка се рачуна

2626
0
Време читања: 3 минута

Да је сваки појединац подједнако важан када је у питању очување животне средине показала нам је „ReCan” фондација, која је основана 2005. године са циљем да подигне свест о важности очувања животне средине промовишући рециклажу лименки. Фондација је подржала међународну кампању „Свака лименка се рачуна” („Every Can Counts”) која је најпре започета у Енглеској, а добра пракса је проширена и на друге државе Европе, међу којима се нашла и Србија.

Разлог зашто су баш лименке постале предмет интересовања ове акције је то што су, за разлику од друге амбалаже, до 100% рециклабилне. Алуминијум, од ког се производе лименке, се може рециклирати неограничени број пута, а да не изгуби на квалитету. Рециклажом само једне лименке уштеди се количина електричне енергије која је довољна да телевизор ради 3 сата, а то је иста количина струје коју сијалица од 60 вати или мобилни телефон потроше за 24 часа непрекидног рада. Такође, загађење воде и ваздуха је мање за 95 до 97% него када се производи потпуно нова лименка.

ReCan” фондација и кампања „Свака лименка се рачуна” узимају учешће у едукацији најмлађих чланова нашег друштва кроз предавања у школама и постављање кутија у које се одлажу лименке. Колико су посвећени раду са најмлађима показује и чињеница да су били део пројекта „За чистије и зеленије школе у Војводини” који је намењен ученицима основних и средњих школа у Војводини, у циљу подизања свести о значају заштите животне средине. Присутни су и на највећим догађајима у земљи, као што су: „Битеф”, „Београдски манифест”, „EXIT”, „Love fest”, „Beer fest”, и многа друга дешавања, где на занимљив и креативан начин подстичу све посетиоце да се одговорно понашају према животној средини.

Пре него што прикупљене лименке „оду” на рециклажу, уз помоћ креативних људи од њих настаје право уметничко дело – pixelata. Pixelata представља мурал направљен од искоришћених лименки које се најпре фарбају како би се савршено уклопиле у слику. За оне мање креативне, „ReCan” фонд увек има спремну игрицу, као што је „XO box” где осим доброг друштва учествују и лименке. Да се прикупљање и рециклажа баш сваке лименке и те како исплати још једном је показала сарадња „ReCan” фонда и дечијег позоришта „Чарапа” где су малишани у замену за искоришћене лименке добијали улазницу за представу.

ReCan” фонд и кампања „Свака лименка се рачуна” је партнерство између произвођача лименки, произвођача пића, рециклажне индустрије и организација за заштиту животне средине, које знају колико је рециклажа важна за нашу околину, те ће подржати свакога ко је вољан да рециклира лименке, било да је реч о образовним установама или угоститељским објектима, великим јавним догађајима или о појединцу који жели да допринесе очувању природе. На њиховом сајту можете пронаћи најближег рециклера лименки, али и све информације о томе како да постанете део велике одговорне породице која искоришћене лименке посматра као ресурс, а не као отпад. И запамтите, једној лименци је потребно од 100 до 200 година да се разгради у природи, а рециклажом за само 60 дана лименка постаје поново употребљива, уз знатну уштеду енергије.

Зато рециклирајмо!

Фотографије су преузете са fb.com/canFondacija

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име