Насловна Вести WWF: На Светски дан дивљих врста, замислите како би изгледао свет без...

WWF: На Светски дан дивљих врста, замислите како би изгледао свет без природе

647
0
Извор: Jiri Rezac WWF-UK
Извор: Jiri Rezac WWF-UK
Време читања: 2 минута

Најпопуларнији светски брендови и спортски тимови придружују се WWF-овим напорима да се супротставе губитку природе.

На овогодишњи Светски дан дивљих врста WWF-ова дигитална кампања #WorldWithoutNature (Свет без природе) уједињује неке од најпопуларнијих светских брендова у протесту против опустошености света без природе.

Kао део кампање, брендови, организације цивилног друштва и спортска удружења широм света уклониће слике природе са својих заштитних знакова на вебсајтовима и дигиталним платформама. Тако ће и они проширити свест о губитку пророде и биодиверзитета тиме што ће се публика алармирати да добро осмотри добро познати лого који ће само на један дан бити без препознатљивих слика дивљих животиња и природе.

Ове године неки од најпопуларнијих светских брендова учествују у кампањи, како на светском нивоу, тако и у нашем региону укључујући и популарну апликацију за учење језика Дуолинго. Будући да је и глас спортских удружења широм света све снажнији против климатских промена и губитка природе, многи тимови, попут фудбалског клуба Астон Вила, настављају тај тренд кроз ову кампању.

У октобру 2022. WWF је објавио свој најновији Извештај о стању планете у коме се налазе запањујући подаци о смањењу популација дивљих врста за 69% у мање од педесет година. WWF упозорава да континуирана прекомерна експлоатација дивљих врста и уништавање њихових станишта доводи до губитка дивљих врста, који, као што видимо, у великој мери утиче на друштвене и економске ризике, односно на катастрофалне последице по планету. Након тога, свет се обавезао да ће зауставити и преокренути губитак природе до 2030. у оквиру Глобалног договора о биодиверзитету, усвојеног од стране 196 земаља у децембру 2022. на COP15 – договору чијем спровођењу сада WWF инсистира код влада, пословних и финансијских институција.

„Желимо да овогодишњи #WorldWithoutNature учини да грађани наше земље размисле два пута о лепотама природе коју смо предуго узимали здраво за готово, а која нам превише брзо нестаје пред очима. Треба нам да што више људи подржи наше напоре да зауставимо и преокренемо губитак природе до 2030. Из тог разлога смо се обратили бројним компанијама да покажу како би изгледао свет без природе и веома смо срећни да су се наши добро познати брендови попут Штарк бананице, Лав пива и Плазме одазвали“, истиче Урош Делић, менаџер за односе са корпорацијама у WWF Адрији.

WWF-ова дигитална кампања #WorldWithoutNature оригинално је потекла из „One minute Briefs“, онлине заједнице креативаца и дизајнера под окриљем Банке креативности.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име