Насловна Човек и планета Светлосно загађење – мрачна страна светлости

Светлосно загађење – мрачна страна светлости

1831
1
Време читања: 3 минута

Једна од општих дефиниција светлосног загађења („light pollution”) јесте присуство вештачке светлости у мрачној околини. Уже дефиниције разликују се у зависности од тога да ли се ради о спољашњој или унутрашњој средини. У спољашњој средини светлосно загађење се дефинише као промена нивоа светлости настале услед присуства антропогеног, вештачког осветљења. У унутрашњој средини светлосно загађење се односи на врсту, количину и интензитет светлости у затвореној просторији која угрожава људско здравље.

Светлосно загађење у спољашњој средини

Сјајење неба “skyglow” је последица расипања светлости на велике удаљености од извора. Уочава се као „светлосна печурка” изнад градова. Сва светлост која прелази хоризонт је непотребна и доприноси формирању светлосне “печурке”. Такође, допринос имају и осветљења на зградама, у самим зградама, рекламе, осветљене површине (као што је паркинг), продавнице, улична расвета.

Бљесак “glare изазива потешкоће у посматрању жељеног предмета у близини извора јаке светлости. Неки примери су фарови аутомобила, блиц камере, лампа у мраку, рефлексија или директно посматрање сунчеве светлости. 

Светлосна интрузија или преступ јесте прелазак светлости на приватан посед, при чему тај прелазак изазива непријатност – пример би био прелазак светлости сијалице/рекламе са комшијиног поседа кроз прозор ваше собе. Такође, пример би био и светлост уличне светиљке. 

Данас се сијалице са жарном нити све више замењују LED сијалицама које су економичније у погледу потрошње електричне енергије. Њихова повећана употреба доводи до повећања осветљења планете. Светлосно загађење расте експоненцијално и у неким местима пораст је и преко 7% годишње.

Утицаји светлосног загађења на околину

  • Људи

Сунчева светлост подстиче производњу серотонина током дана. Он је одговоран за нашу расположеност. Ноћу почиње да се лучи мелатонин (хормон сна). Што је већа концентрација серотонина на крају дана, већа количина мелатонина ће се синтетисати. Плава светлост (као и светлост других малих таласних дужина) током дана повољно утиче на квалитет сна, док је ноћу ефекат супротан. И мала количина плаве светлости ноћу доводи до престанка лучења мелатонина, што даље доводи до нарушавања квалитета сна. Такође, светлост ноћу може појачати главобоље и анксиозност.

  • Животиње 

Познато нам је да се инсекти скупљају око ноћних светиљки. Инсекти могу да угину од изнемоглости или од самог контакта са сијалицом, при чему неке инсективорне животиње (нпр. слепи мишеви) остају без плена.

Свици су познати као биоиндикатори вештачке светлости. Светлост негативно утиче на њихов репродуктивни циклус што за последицу има  смањење бројности популације.

У Америци постоји велика стопа смртности птица селица које се сударају са небодерима, јер оне виде небо у рефлексији на прозору.

  • Биљке

Примећен је поспешен развој пупољака (лисних и цветних) на гранама дрвећа које су биле најближе уличним лампама. Такође, на осветљеним гранама развијао се већи број цветова у односу на гране које су биле даље од извора светлости. Детаљније о томе можете прочитати овде.

  • Астрономија

Са повећањем осветљености градова умањује се контраст између самог неба и звезда, што смањује видљивост удаљених објеката. Неки астрономи користе одређене филтере који умањују ефекат сјајења неба на посматрање објеката, али само неутралисање није још увек могуће. 

Могућа решења

Потребно је ограничити светлост тако да она осветљава само површине испод извора светлости.

Предност коју имају овакве лампе јесте што се смањује расипање светлости око и изнад саме лампе. Мања је потрошња електричне енергије, што је повољно за економију.

Занимљивост:

17. јануара 1994. године догодио се велики земљотрес у Лос Анђелесу који је довео до нестанка струје у целом граду. Људи су на небу приметили “сиви облак”. Збуњени и уплашени оним што су видели звали су Грифит опсерваторију. Испоставило се да је “сиви облак” заправо Млечни пут који становници Лос Анђелеса никад нису могли да виде услед велике осветљености града. 

Слика која показује видљивост ноћног неба у зависности од осветљености средине из које посматрамо: 

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име