Насловна Активизам и едукација Светски дан чишћења 2021

Светски дан чишћења 2021

1039
0
Време читања: 2 минута

Као и увек до сада, ове године се треће суботе у септембру обележава Светски дан чишћења. World Clean Up Day је велики догађај који у једном дану уједињује 180 земаља света. На овај дан, волонтери широм света се окупљају како би очистили реке, плаже, шуме и улице од огромних количина беспотребног смећа. 

Сам догађај је покренут 2008. године у Естонији, када је група ентузијаста очистила целу државу за само пет сати! Данас, 11 година касније, догађај и даље траје под окриљем организације Let’s Do It World.

Оно што Дан чишћења чини посебним је то што свако може да допринесе на свој начин. Изведите своје баке и деке, али и децу којима ово може бити одличан пример и едукација. Наравно, у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом. Такође, потребно је бити опрезан и носити заштитне рукавице приликом скупљања отпада. Морамо водити рачуна и о инфективном отпаду те скупљати само отпад за који смо сигурни да није опасан по наше здравље. Сви можемо да покупимо смеће. Ако не можете да изађете напоље, можете се прикључити online конференцији Let’s Do It World. 

Планета Земља је наш једини дом, а својим поступцима у последње време тестирамо њене границе. Порука овогодишњег Дана чишћења и јесте “Немамо планету Б!” (“There is no Planet B!”)

Србија је била учесник овог догађаја и претходних година, а ове године се све планиране акције могу погледати овде. Такође, свако може сам покренути акцију чишћења у свом граду овде.

Прикључи се и ти!

И не заборави, планету можемо да чистимо сваки дан тако што ћемо:

1. Смањити употребу једнократнепластике, носити цегере уместо узимања пластичних кеса у маркетима, носити флашицу за воду или кафу. Наравно, при томе мислимо на цегере који се могу употребљавати више пута. И увек је боље користити оно што имаш, него куповати ново.

2. Паметно куповати – кад год можеш размисли о куповини нечега половног. Воће и поврће можеш да купујеш од малих пољопривредника на пијаци, уместо у маркету где је све упаковано у пластику. Такође, у већим супермаркетима можеш да пронађеш врећице за воће и поврће које се могу изнова користити и прати у машини. 

3. Освестити количину смећа које производиш сваки дан. Разлику можеш направити  чак и ситним гестовима, као нпр. ако престанеш да узимаш признанице са банкомата. 🙂

И најважније, развијати свест људи у свом окружењу. 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име