Насловна Еко календар 3. март – Светски дан дивљих врста

3. март – Светски дан дивљих врста

2363
0
Време читања: 3 минута

Поводом Светског дана дивљих врста, широм света биће одржане и надамо се подржане акције у циљу, сада већ не подизања свести, већ слободно можемо рећи стварања исте, те ћемо и ми нажалост само данашњи дан посветити овој теми која је трагично заслужила дан обележавања, али захтева 365 дана потпуне пажње и акције њеног узрока – човека.

Како би указала пажњу на све већи проблем који људске активности представљају по опстанак дивљих врста, Генерална скупштина Уједињених Нација 2013. године установила је међународни датум који ће допринети едуковању и омогућити укључивање свих нас у глобални пројекат заштите дивљих врста. 1973. године на овај дан, потписана је Конвенција о међународној трговини угроженим врстама дивље фауне и флоре (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and FloraCITES)  која регулише промет и трговину 35800 врста укључујући њихове делове и деривате. 2001. године Србија је направила велики корак потврђивањем CITES конвенције и преузела обавезу праћења и контролисања легалног међународног промета, што је од изузетне важности с обзиром на стратешки положај Србије. Од 2010. године у нашој држави заплењено је више од 2000 живих примерака врста дивљих животиња! По проценама Интерпола, трговина дивљим врстама спада у првих пет илегалних активности по профитабилности у свету са забележених осам до десет милијарди долара на годишњем нивоу. Нажалост потражња за егзотичним врстама због упражњавања алтернативне медицине, али највећим делом због хобија, друштвеног статуса и слободно можемо рећи глупости, у константном је порасту. То је довело до изумирања великог броја врста где више не можемо реаговати и алармантне угрожености многих где адекватан пример можемо дати навођењем чињенице да је популација тигрова у последњих 100 година опала за 95%, док је популација афричких лавова за само 20 година опала за чак 40%.

Управо због алармантног стања које прети потпуним изумирањем, 2018. године Светски дан дивљих врста посвећен је најпознатијим дивљим врстама – мачкама.

Данас, 3. марта 2019. године, Светски дан дивљих врста славимо под именом – Живот под водом: за људе и планету

У океану се налази скоро 200.000 идентификованих врста, али укупно су вероватно у питању милиони. Живот преко 3 милијарде људи зависи од маринског и обалског биодиверзитета. Марински свет подржава развој људске цивилизације, како у виду хране, тако и као ресурс за ручни рад и конструкције. Обогатио је наше животе културом, спиритуалношћу и активностима којима се многи рекреативно баве.

Капацитет подводног живота да нас снабдева овим сервисима је веома угрожен. Океани и врсте које у њима живе су под великим притиском различитих претњи. Чак 40% океана је под великим притиском претеране експлоатације маринских врста, која представља најзначајнију директну претњу. Поред експлоатације, океанима прете и загађење, губитак обалских хабитата и климатске промене. Ове претње имају велики утицај на животе оних који зависе од сервиса маринских екосистема.

Ово је први Светски дан дивљих животиња који се бави подводним животом. Хајде да искористимо данашњи дан да подигнемо свест о задивљујућем диверзитету маринског живота, о пресудној важности маринских врста за развој човека и о томе да морамо да осигурамо да океани и даље могу да помогну будућим генерацијама којима остављамо планету.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име