NaslovnaEko kalendar3. mart – Svetski dan divljih vrsta

3. mart – Svetski dan divljih vrsta

538
0

Povodom Svetskog dana divljih vrsta, širom sveta biće održane i nadamo se podržane akcije u cilju, sada već ne podizanja svesti, već slobodno možemo reći stvaranja iste, te ćemo i mi nažalost samo današnji dan posvetiti ovoj temi koja je tragično zaslužila dan obeležavanja, ali zahteva 365 dana potpune pažnje i akcije njenog uzroka – čoveka.

Kako bi ukazala pažnju na sve veći problem koji ljudske aktivnosti predstavljaju po opstanak divljih vrsta, Generalna skupština Ujedinjenih Nacija 2013. godine ustanovila je međunarodni datum koji će doprineti edukovanju i omogućiti uključivanje svih nas u globalni projekat zaštite divljih vrsta. 1973. godine na ovaj dan, potpisana je Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and FloraCITES)  koja reguliše promet i trgovinu 35800 vrsta uključujući njihove delove i derivate. 2001. godine Srbija je napravila veliki korak potvrđivanjem CITES konvencije i preuzela obavezu praćenja i kontrolisanja legalnog međunarodnog prometa, što je od izuzetne važnosti s obzirom na strateški položaj Srbije. Od 2010. godine u našoj državi zaplenjeno je više od 2000 živih primeraka vrsta divljih životinja! Po procenama Interpola, trgovina divljim vrstama spada u prvih pet ilegalnih aktivnosti po profitabilnosti u svetu sa zabeleženih osam do deset milijardi dolara na godišnjem nivou. Nažalost potražnja za egzotičnim vrstama zbog upražnjavanja alternativne medicine, ali najvećim delom zbog hobija, društvenog statusa i slobodno možemo reći gluposti, u konstantnom je porastu. To je dovelo do izumiranja velikog broja vrsta gde više ne možemo reagovati i alarmantne ugroženosti mnogih gde adekvatan primer možemo dati navođenjem činjenice da je populacija tigrova u poslednjih 100 godina opala za 95%, dok je populacija afričkih lavova za samo 20 godina opala za čak 40%.

Upravo zbog alarmantnog stanja koje preti potpunim izumiranjem, 2018. godine Svetski dan divljih vrsta posvećen je najpoznatijim divljim vrstama – mačkama.

Danas, 3. marta 2019. godine, Svetski dan divljih vrsta slavimo pod imenom – Život pod vodom: za ljude i planetu

U okeanu se nalazi skoro 200.000 identifikovanih vrsta, ali ukupno su verovatno u pitanju milioni. Život preko 3 milijarde ljudi zavisi od marinskog i obalskog biodiverziteta. Marinski svet podržava razvoj ljudske civilizacije, kako u vidu hrane, tako i kao resurs za ručni rad i konstrukcije. Obogatio je naše živote kulturom, spiritualnošću i aktivnostima kojima se mnogi rekreativno bave.

Kapacitet podvodnog života da nas snabdeva ovim servisima je veoma ugrožen. Okeani i vrste koje u njima žive su pod velikim pritiskom različitih pretnji. Čak 40% okeana je pod velikim pritiskom preterane eksploatacije marinskih vrsta, koja predstavlja najznačajniju direktnu pretnju. Pored eksploatacije, okeanima prete i zagađenje, gubitak obalskih habitata i klimatske promene. Ove pretnje imaju veliki uticaj na živote onih koji zavise od servisa marinskih ekosistema.

Ovo je prvi Svetski dan divljih životinja koji se bavi podvodnim životom. Hajde da iskoristimo današnji dan da podignemo svest o zadivljujućem diverzitetu marinskog života, o presudnoj važnosti marinskih vrsta za razvoj čoveka i o tome da moramo da osiguramo da okeani i dalje mogu da pomognu budućim generacijama kojima ostavljamo planetu.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime