Насловна Еко календар 22. јун – Светски дан камила

22. јун – Светски дан камила

1235
2
Време читања: 4 минута

Један од најиздржљивијих сисара на свету и прва асоцијација на пустиње је управо камила. Да ли сте знали да сама реч камила у преводу са арапског језика значи лепа? Овај дан посвећен је управо њима, те се можемо боље упознати са овом невероватном животињом која поседује много интересантних особина.

Уопштено о камилама

Камила (Camelus) припада врсти папкара који обухвата три савремене врсте, једногрбу (C. dromedarius), двогрбу (C. bactrianus) и дивљу бактријанску камилу (C. ferus), која је угрожена врста. Прве две врсте сусвоја имена добила по карактеристичном изгледу, односно грби. Дивља бактријанска камила добила је име по древној земљи у јужној Азији, конкретније између планине Хиндикуш и реке Аму Дарје (данашњи Авганистан, Таџикистан и Узбекистан). Престоница те древне земље био је град Бактра. 

Станишта камила су првенствено пустињска и полупустињска подручја у Африци и Азији, али су их људи у прошлости пренели и у Аустралију. Један од највећих помоћника човеку у Африци јесте управо камила, коју је човек припитомио пре више од 3.000 година. Да је припремљена за тежак живот у пустињи, јасно је по свим карактеристикама и способностима њеног тела.

Карактеристике и изглед камила

Камиле могу бити  високе преко два метра, а њихова тежина углавном варира од 300 до 700 килограма. Њихова боја крзна може бити тамносмеђa или светлосмеђa, али и предивне пешчаносиве боје. Такође, дужина длаке разликује се од врсте. Оно што издваја бактријску камилу јесте промена крзна на почетку пролећа, када се оно мења, те може изгледати неуредно, док остале врсте камиле имају нешто краћу длаку.

Како би могле да пређу невероватан број километара у пустињи и то чак 150 километара дневно, без уношења додатне хране и воде, тело је морало да им се адаптира на услове које диктира место ситног песка и дина са честим пешчаним олујама. Њихове припреме почињу неколико дана раније пред сам полазак на пут. Тада је њихов једини задатак да једу и пију много. Приликом толиког уноса хране и воде формирају се грбе, које представљају резерве. У грбама се чувају масти, а залихе воде које достижу и до 100 литара складиште се у наборима слузокоже желуца. Невероватан податак је да одједном могу попити свих 100 литара воде које су претходно изгубиле након исцрпног пута. Камиле су биљоједи и хране се травама или листовима. За исхрану могу користити и бодљикаве биљке, али и биљке са високом концентрацијом соли. 

Тело камиле је у потпуности прилагођено пустињском животу. Њихове очи поседују два реда густих трепавица које их штите од пустињских олуја. Крзно им помаже приликом штедње воде. Када је дневно сунце јако, загрева се спољни слој крзна, док је крзно при телу топлотно изоловано те се загрева знатно мање.

Бројно стање и популација

Камиле су дневне животиње и тада најбоље функционишу. У дивљини најчешће живе женке у крду са једним мужјаком, док остали мужјаци живе сами. Женка носи младунче 13 месеци и на свет доноси једног потомка. Младунци су познати по томе да у најкраћем року могу самостално да ходају. Животни век камиле је око 50 година.

У 2010. години, области око Рога Африке, Сахела, Магреба, средњег Истока и јужне Азије насељавало је око 14 милиона камила. 

Рог Африке (Сомалијско полуострво у источној Африци) представља највећу бројност камила на свету. Највеће стадо камила на свету поседују становници Сомалије. Такође, камиле у Сомалији и Етиопији су од изузетног значаја за номадски начин живота. Поменута дивља бактријска камила живи у пустињама Гоби и Такла Макан (Кина и Монголија).

Угроженост камила

Дивље бактријске камиле налазе се на Црвеној листи Међународне уније за заштиту природе (IUCN) као критично угрожене. Истраживачи процењују да је остало само 1.400 примерака те врсте, док Лондонско зоолошко друштво наводи ове животиње као осме најугроженије велике сисаре на свету.

Вест која је обележила 2019. годину је план  Аустралије да усмрти 10.000 јединки камила. Овај план додатно је нарушио све графике о угрожености те врсте. Аустралија се 2019. године сусрела са великим пожарима који су наштетили природи, али и оставили без дома многе животиње. Разлог за овај подухват јесте недостатак воде и остали оскудни ресурси. Новијих вести за овај план из 2019. године нема, а решења су предлагале многе државе. 

Поред тога што камиле много помажу човеку, оне се без потребе, сем за људску забаву користе у тркама и такмичењу у лепоти где су искључиво такмиче камиле. 

Уколико желите да видите камиле које ће вас несумњиво фасцинирати, не заборавите да оне поред свих услова на које су навикнуте носе велики терет као туристичка атркација и подносе додатан притисак људи и њихових жеља. Да ли сте имали прилике да се сусретне са камилама и какав су утисак оставиле на вас?

2 КОМЕНТАРИ

    • Поштовани, велико хвала на издвојеном времену да прочитате текст, драго ми је да Вам се допао и да сте сазнали нешто ново

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име