Насловна Живи свет 9. децембар – Светски дан лама

9. децембар – Светски дан лама

3597
0
Време читања: 4 минута

Ако желите да прославите још један занимљив празник, а уз то волите ламе (зар има неког ко их не воли?) онда је данас ваш дан! Светски дан лама славимо сваког 9. децембра како бисмо исказали поштовање према једном од најстаријих човекових помагача. Ламе су једне од првих припитомљених животиња, које је човек користио у разне сврхе кроз историју. Оне су једне од најзаступљенијих биљоједа Јужне Америке. Још су их Инке користиле за транспорт и преношење намирница преко стрмих предела Анда. Ламе су такође служиле и као храна, али у веома малој мери. Данас је њихов значај за човека другачији, али никако занемарљив – од њихове изузетно мекане вуне се прави одећа и покривачи.

Домаће ламе су заправо припитомљена врста пореклом од дивљег гванака. Оне су сисари, сродне су камилама, а њихови преци потичу из Северне Америке (у Јужну су прешли када је дошло до издизања Панамске превлаке и до „размене“ великог броја врста између Северне и Јужне Америке). У природи ламе живе у крдима и веома су социјалне животиње. Ајмара индијанци су их сматрали светим животињама.

Једна лепа вест у вези са Светским даном лама је да он, за разлику од многих других дана посвећених раличитим врстама, није организован због угрожености ових животиња. Наиме, ламе не само да уопште нису угрожене (црвена листа IUCN, таксон малог ризика од изумирања) већ су поприлично распрострањене, како у Јужној, тако и у Северној Америци. Разлог томе је што је у 20. веку био чест увоз лама у САД и Канаду. У Канади су ови сисари веома значајни јер су се у периоду великих суша (30их година 20. века) показале као најотпорније животиње. За разлику од других домаћих животиња, нарочито оваца, које су умирале услед суше, ламе су показале велику отпорност и представљале су одличну замену за овце.

Многи људи не знају да су ламе веома добри чувари, па чак могу мењати и псе. Када примете да се приближава неко непознат кога доживљавају као непријатеља оне производе пискаве звуке високог тона. Једноставније речено, ако виде неког непознатог и осете се угрожено, ламе вриште и тако упозоравају људе ☺.

Ламе су веома социјалне и живе у великим групама које се састоје од мужјака, женки и младунаца који су рођени те године (јер ламе брину о потомцима отприлике годину дана, након чега се они одвајају). Мужјак брани своју територију борбом са другим мужјацима. Гурајући се они покушавају један другом да гризу ноге, све док један не заврши на земљи и покори се противнику. Губитник који је завршио на земљи савија врат и повија реп и тако признаје пораз. Према људима су ламе дружељубиве када стекну поверење, веома су одане, обрадују се када чују да их власник дозива и одмах дотрче (и по овоме подсећају на псе). Воле да их људи грле, због чега се често гаје и омиљене су у дечијем друштву. Због оваквог понашања и питомости, негде је могуће изнајмити ламу за дечији рођендан или неку другу прославу. Међутим, када се осете угрожено или виде предатора, знају да буду агресивне и да нападају предаторе грижењем, шутирањем и пљувањем.

Људи се такође често плаше да ће их ламе пљунути, међутим то се заправо ретко дешава. Битно је, а и веома занимљиво да разумемо зашто ламе заправо пљују? Једна могућност је да се бране од предатора. Ипак много је чешћа ситуација да ламе пљују међусобно једна на другу. То је њихов начин да покажу да су љуте или изнервиране на другог члана крда. Због тога дивље ламе скоро никад неће пљунути човека. Ако су ламе одмалена узгајане и одрасле су међу људима, оне тада своје власнике доживљавају као део свог крда и због тога када су незадовољне или изнервиране могу да пљуну и свог власника.

Светски дан лама се прославља управо да бисмо исказали поштовање и љубав према овим животињама које су важне домаће животиње, добри помоћници и чувари људи. Ако желите да прославите овај дан, можете погледати неке занимљиве видее о ламама на јутјубу и поделити занимљивости на друштвеним мрежама. Увек је лепо потрудити се да информишете људе у вашој околини и помогнете им да науче нешто ново.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име