Насловна Еко календар 28. мај – Светски дан лептира

28. мај – Светски дан лептира

2207
0
Време читања: 2 минута


Шта вам прво падне на памет кад чујете реч ”лептир”? Можда песма, можда пролеће. Сви се, чини ми се, још од раног детињства дивимо њиховим бојама, крилима, танким дугачким језицима. Шта је њихова улога, сем да буду лепи и да лепршају?

На свету постоји преко 18.000 описаних врста лептира који су подељени у 6 породица. Варирају у величини, боји и шарама. Током еволуирања, одређене врсте су своје боје прилагодиле средини, односно камуфлирале се у односу на средину у којој живе, ради заштите. Лептири имају четири животне фазе: јаја, гусеница, лутка, одрасла јединка –  имаго.

Њихова улога је врло важна и разноврсна. Занимљиво је да су након пчела лептири други опрашивачи по бројности. Играју и значајну улогу у ланцу исхране. Лептири представљају плен многобројним сисарима, птицама, гмизавцима, водоземцима, па и другим зглавкарима.За људе имају битну улогу и у пољопривредној производњи. Њихов утицај може бити позивитан и негативан. Добра страна лептира у пољопривреди је та што се одређене врсте гусеница (нпр. амерички кактусов мољац) хране искључиво коровима. Ипак, постоје и оне врсте које штете усевима или их чак потпуно уништавају. У тим ситуацијама пољопривредник „приморан” да користи пестициде и друге отрове како би спречио настанак штете.

Неколико занимљивих чињеница

  • Лептири су добри биоиндикатори здравог екосистема.
  • Многе врсте мигрирају, помажући у повећању генетичке разноликости удаљених биљних врста од којих сакупљају полен. Миграције монарх лептира су задивљујуће и сам пут из хладнијих у топлије крајеве траје хиљадама километара.
  • Симболика лептира датира још из Старог Египта. Инспирација су у сликарству и књижевности и данас. 
  • Три најугроженије врсте у Србији су Boloria eunomia, Lycaena helle и Phengaris teleius
  • Црвени адмирал је врста дневног лептира, која се често виђа код нас. Спада у фамилију Nymphalidae. Насељавају скоро све типове станишта и хране се копривама.
  • Ластин репак из фамилије једрилица насељава ливаде, мочваре и није угрожена врста у Европи. 

Закључак је да су, поред прелепих боја и разноликости у изгледу, лептири важни за планету и треба да се трудимо да наше травњаке и ливаде обогатимо што различитијим биљним врстама, не бисмо ли им помогли у опстанку.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име