NaslovnaEko kalendar8. avgust – Međunarodni dan mačaka

8. avgust – Međunarodni dan mačaka

974
0

Da, naši pufnasti prijatelji imaju svoj dan kada se proslavlja upravo njihovo postojanje, kao i prijateljstvo i ljubav koje dele sa ljudima.
Svetski dan mačaka je prvobitno osnovan od strane Internacionalnog fonda za socijalnu pomoć za životinje,  sa ciljem da se podigne svest o mačkama koje nemaju dom, koje su napuštene i ugrožene.

Ovaj poseban dan se slavi 8. avgusta širom sveta još od 2002. godine.

Zanimljivo je to što svi mi govorimo kako posedujemo mačku ili mačora, po zakonu su naši, mi ih hranimo i mazimo, ali da li je to zaista tako?

Znate da je poznato da su mačke svojeglave i da ne pripadaju nikome, da su samostalne i vole slobodu. Možda bi trebalo da promenimo ugao gledanja i da više cenimo prijateljstvo sa njima, a da manje očekujemo zauzvrat, jer, zar nije lepše kada se neko druži sa nama jer to želi, a ne zato što treba ili mora?

Nekada davno, mačke nisu bile kućni ljubimci, već divlja, slobodna stvorenja koja su samouvereno koračala kroz život. Na Kipru 1983. godine je pronađena vilica mačke stara 8000 godina koja upućuje na to da je do domestifikacije došlo upravo tada. Čak postoje pretpostavke da je do domestifikacije došlo još ranije, a na osnovu pronađenih ljudskih grobova sa mačkama.

 Smatra se da su mačke na neki način same sebe pozvale među ljude. Isprva su bile korisne jer su lovile miševe, a postepeno su se prilagođavale životu sa ljudima i novim uslovima. Danas su mačke u Americi  posebno omiljeni ljubimci i ima ih oko 90 miliona.

Ono što je još zanimljivo kada se posmatra iz aspekta mističnog i magičnog jeste istorija mačaka iz starog Egipta i način na koji su oni poštovali i veličali ove životinje. Smatralo se da mačke imaju moći i da su božanska stvorenja.

Ukoliko bi neko ubio mačku, bio bi osuđen na smrt, a boginja ljubavi je bila upravo mačka i zvala se Bastet. S druge strane, Rimljani su smatrali da je mačka oličenje slobode, dok su je Evropljani demonizovali i povezivali sa veštičarenjem i ritualima.

Danas su mačke dobile tron, uživaju u manikiru, kupkama, šljaštećim odelcima, idu na revije, u kupovinu sa vlasnikom ili uživaju u slobodi svog dvorišta i bezbrižno dremaju u omiljenom žbunu. Instagram gori od njihovih slika, a čak ni ne znaju koliko nekada  ulepšaju tmurne dane i izmame osmeh na lica ljudi. 

Zato, 8. avgusta dajte mašti na volju, okačite omiljenu sliku vašeg ljubimca ili ljubimice na instagram sa haštagom #nationalcatday, odremajte sa mačkom, poklonite hranu… ma i sitnica će značiti.

Mačeći pozdrav od mene. ☺                 

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime