Насловна Живи свет Биљке 26. новембар – Светски дан маслина

26. новембар – Светски дан маслина

1039
0
Време читања: 4 минута

Црне или зелене, препознатљиве по својој горкој примеси укуса, али и специфичној и доброј познатој ароми, маслине су асоцијација на Медитеран и баш данас се обележава њихов дан. Грчки филозофи су често писали о значају и пореклу маслине, а чувени Хомер је маслиново уље назвао течним златом. 

Историја маслина кроз многе симболе

Још пре пет до шест хиљада година на територији Палестине и Сирије засађена су прва стабла маслине. Током година, маслина се проширила до Медитерана где је постала њен заштитни знак и средиште даљег развоја. Маслина спада у једну од најстаријих, али и најважнијих биљних култура. Временом је постала симбол мира, живота, мудрости и здравља. Од свих држава које је маслина посетила, највише трага оставила је у Грчкој, где се сматра за свето дрво и главна је одлика грчке културе. 

О маслини и њеним одликама

Маслина (лат. Olea europaea) је зимзелено дрво и припада истоименој породици Oleaceae. Маслине одликује квргаво стабло, али и позната коштуница то јест сам плод који је јестив. Листови маслине су веома упечатљиви и специфични: налазе се на веома краткој дршци, дугуљасти су и лице листа је тамнозелене боје, док је наличје обојено сребрнастосивом бојом која ствара светлуцаву позадину у богатом маслињаку. Дрво маслине расте у висину од осам до дванаест метара

Иако много симбола одликује маслину, често се запоставља чињеница да се ово дрво свакодневно бори за свој опстанак у веома непријатним условима. Медитерански услови можда нису повољни за многе биљке, али маслина им се вешто прилагодила и упркос свему опстала на овом простору, развијајући се на кречњачком и каменитом терену који се сматра најсиромашнијим. Такође, веома добро одолева јаком ветру и суши. Јако сунце погодно је за маслину и ова биљка успева на подручјима која нису погођена дуготрајним хладним периодима. Фасцинантна је чињеница да дрво маслине може да живи и до 2.000 година.

Значај маслине 

Маслина је изузетно значајна јер штити од ерозије, повољна је за одржавање подручја и представља подршку целом екосистему. Као представник мира и склада, венац од маслинових гранчица често се налази на заставама многих организација (нпр. Уједињене нације). Одлука о успостављању Светског дана маслине усвојена је на састанку извршног одбора УНЕСКО-а у Паризу 2019. године. Иницијативу за овај дан поднеле су државе Либан и Тунис

Производња маслина у Медитерану

Шпанија, Италија и Грчка спадају у највеће произвођаче маслина на свету. Око 60% обрадивог земљишта Грчке покривено је дрвећем маслине. У Грчкој су најзначајније регије за узгој маслина полуострво Пелопонез и острва Лезбос и Крит. Неке од најпознатијих сорти маслина у Грчкој су каламата, амфиса и халкидики маслине. Међутим, Италија поседује чак 300 сорти маслина, а најзаступљеније у пољопривредној производњи су лечино, франтоио и каролеа (Leccino, Frantoio и Carolea). У свету се годишње произведе око 17 милиона тона маслина, а највећи проценат користи се за производњу познатог маслиновог уља.

Неизоставан састојак многих рецепата

Присутна у многим салатама, али и на омиљеној пици, маслина је идеалан избор за праву рапсодију укуса. Поред самог плода, широм света заступљено је и маслиново уље. Листови маслине користе се за припрему чаја, те се скоро сваки део ове биљке може искористити. Плод маслине богат је масним киселинама (олеинска, стеаринска, палмитинска), многим минералима, воском, али и смолом.

Маслине и климатске промене – исцрпљујућа борба за опстанак

Иако је маслина отпорна на многе неповољне услове у природи, извесно је да су климатске промене пореметиле чак и њу. Пожари који из године у годину постају све чешћи у Грчкој остављају многе последице у природи. 

Многи маслињаци тиме су угрожени и потребне су им заштита и посебна брига, поготово током летње сезоне. Када се споје ветар и ватра, маслине и шуме постају слаби учесници ове ужарене борбе која на крају односи најлепше окружење и за собом оставља пусто земљиште. Дрво маслине старо 2.500 година које је ове године изгорело на Евији још једном је директна опомена да климатске промене утичу на све. 

Да ли волите маслине и да ли вас фасцинира борба ове биљке упркос свим проблемима са којима се сусреће?

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име