Насловна Еко календар 3. новембар – Светски дан медуза

3. новембар – Светски дан медуза

1200
0
Време читања: 3 минута

Светски дан медуза се обележава 3. новембра сваке године и сматра се (иако није сасвим сигурно) да је за то заслужна група маринских биолога, љубитеља медуза, који су одабрали датум. Иако медузе нису претерано угрожене животиње (углавном спадају у таксоне са малим ризиком од изумирања или скоро угрожене таксоне, IUCN), лепо је посветити и њима један дан у години када можемо да уживамо у њиховој лепоти и научимо нешто ново.

Медузе су бескичмењаци и спадају у тип дупљара (Cnidaria) и подтип Medusozoa. У оквиру овог подтипа постоји неколико класа, а најпознатија је Scyphozoa (још се називају и праве медузе). Иако медузе доста варирају у изгледу, основни план грађе је сличан код већине представника: облика су отвореног кишобрана и имају тентакуле (оно што у свакодневном говору зовемо пипцима). Подтип Medusozoa има огроман број врста, а само у праве медузе убрајамо преко 200 врста. Занимљивост која је многима већ позната јесте да медузе чини преко 95% воде, али оно што мање људи зна је да вода заправо служи за одржавање интегритета тела медузе и то зовемо хидроскелетом.

Разлог томе што су медузе бројне и нису угрожене лежи у чињеници да се јако добро прилагођавају животу у различитим екосистемима. Као последица климатских промена, температура воде је повишена, а количина кисеоника у њој све мања. То представља ометајући фактор за многе водене животиње, али не и за медузе. Оне могу нормално да живе и да се размножавају у оваквим условима, па се зато у последње време бележи пораст њихове бројности, што се често назива и „цветање медуза“. Још једна последица климатских промена је и повећана киселост океана. Чини се да медузе успешно савладавају и ову препреку. Експериментално је примећено да оне показују отпорност на повећање киселости, али не и имуност. То значи да се боље носе са киселошћу од других организама и до неке мере могу да је толеришу, али не и да у потпуности избегну њен утицај. Механизми којима постижу отпорност још увек нису познати.

Ево и неколико занимљивости које најбоље показују колико су медузе фасцинантне животиње:

  • Неке медузе сијају у мраку (имају способност биолуминисценције)
  • Пронађена је медуза (припадник врсте Cyanea capillata) која има тентакуле чија је дужина већа од дужине плавог кита
  • У неким земљама се поједине врсте медуза (попут Aurelia aurita или Chrysaora quinquecirrha) могу држати као кућни љубимци

Уколико желите да прославите Светски дан медуза, а нисте у могућности да посетите зоолошки врт или акваријум/тропикаријум, можете погледати неке занимљиве видее. На овом сајту налази се неколико кратких видеа о појединим интересантним врстама медуза. Такође, на Јутјубу се може наћи документарац о овим животињама, као и поучан кратки видео Националне географије.

Извори:
https://happydays365.org/
https://www.daysoftheyear.com/
https://oceanexplorer.noaa.gov/
https://www.businessinsider.com/
https://www.britannica.com/
https://bigthink.com/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име