NaslovnaEko kalendar3. novembar – Svetski dan meduza

3. novembar – Svetski dan meduza

170
0

Ronim, ronim. Ajde imam još vazduha. Zamah i… vrisak. Plivanje brže od Felpsa i istrčavanje iz mora. Ne znam za vas, ali to je moja reakcija kada u moru naiđem na meduzu. Zašto treba da je se plašimo, a zašto ne?

Meduze pripadaju grupi beskičmenjaka koji se nazivaju žarnjaci. Ime su dobili po žarnim ćelijama. Žarne ćelije nalaze se na njihovim pipcima (tentakulama). One pomažu meduzama u lovu kao i odbrani. A šta tu tačno boli? Žarne ćelije imaju kapsulu u kojoj se nalazi namotan žarni konac. Kada nas meduza ožari taj konac se odmota i obavije se oko plena, a često sadrži iglice po sebi kao i toksine. Toksini mogu biti od samo iritirajućih do onih koji mogu usmrtiti odraslog čoveka.

Meduza lavlja griva (Cyanea capilata) – najveća meduza na svetu

Iako su lovci, koji se mogu kretati brzinom i do skoro 2 metra u sekundi, najčešće biraju pasivan lov i plutanje. Aktivno kretanje postižu potiskivanjem vode iz svoje duplje.

Životni ciklus meduza

U veličini variraju od pola milimetra (the creeping jellyfish) do 2 metra širine šešira i 34 metara dužine pipaka (Cyanea capilata).

Meduze nisu ceo svoj život u formi u kakvoj ih znamo. Iako je to kod njih izuzetno kratka faza (u odnosu na druge žarnjake) i meduze poseduju fazu polipa. Polip po svojim osnovnim karakteristikama podseća na meduzu okrenutu naopačke – usta i pipci nalaze se na gornjoj strani dok su kod meduza na donjoj. Polipi su pričvršćeni za podlogu (sesilni). Na posebnim delovima polipa nastaju meduze i ta forma dominira kroz njen životni ciklus. Za jednu vrstu meduza veruje se da je praktično besmrtna jer može u bilo kom trenutku da se vrati u formu polipa i iz nje ponovo u formu meduze (Turritopsis dohrnii).

Turritopsis dohrnii – besmrtna meduza

Veruje se da urin ili sirće pomažu kod ‘opekotina’ što nije tačno. U slučaju da vas ožari meduza prvo treba isprati ranu slanom vodom (slatka ili česmovača reaktiviraju žarne ćelije). Zatim u slučaju da su žarne ćelije ostale u koži treba ih odstraniti nečim poput kreditne kartice. U slučaju ožarenosti od strane opasnijih vrsta odmah se obratiti doktoru.

Ne smemo zaboraviti da su meduze važan deo ekosistema i zbog toga i slavimo ovaj dan. Mnoge ribe se hrane meduzama, a jedemo ih i mi. Takođe, pružaju zaštitu mladim ribama koje u nekim predelima ne bi imale gde da se sakriju od predatora. Uz to, viđene su krabe koje su koristile meduze kao taksi, štiteći se od meduza svojim oklopom.

Krabe koje koriste meduze kao taksi

Zašto uopšte slavimo dan meduza?

Možda je prva pomisao njihova ugroženost, ali izvori ne kažu tako. Veruje se da su neki marinski biolozi i obožavatelji meduza počeli slaviti ovaj dan i to u novembru jer je tada proleće u južnoj hemisferi, a meduze tada migriraju. Što se brojnosti samih meduza tiče ima ih sve više! Na prvi pogled zvuči sjajno ali namnožavanje bilo kojih organizama nije povoljno za ekosistem. Ugroženih vrsta je vrlo malo, a zajedno sa činjenicom da su meduze bile na zemlji još pre dinosaurusa možemo reći da su veoma prilagodljive. U najavi su i nova rešenja kada je u pitanju čišćenje mora gde su meduze u prvom planu.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime