Насловна Еко календар 23. март – Светски дан медведа

23. март – Светски дан медведа

1810
0
Време читања: 4 минута

Данашњи дан посвећујемо великим крзненим пријатељима – медведима. Овај датум је одабран са намером да се подигне свест о проблемима и заштити медведа, независно од тога којој врсти припадају и где живе. На почетку ћемо се кратко упознати са сваком врстом и рећи шта је највећа опасност по њу, а на крају сазнати која су то решења проблема са којима се медведи сусрећу.

Медведи су сисари који припадају породици Ursidae коју чине три потпородице: Ailuropodinae, Tremarctinae и Ursinae. Једини представник потпородице Aliuropodinae јесте џиновска панда (Ailuropoda melanoleuca) која је угожена врста и живи само на подручју Кине. Највећу опасност по панде представља уништавање њиховог природног станишта, тачније сеча шума. Уз то, научници сматрају да би један од разлога њихове угрожености могао бити и погрешан одабир хране. Највећи проценат њихове исхране чини бамбус који им не даје довољно енергије, јер оне сваре свега око 17% хране које унесу, а сматра се да дневно унесу око 12 килограма. Такође, њихов систем за варење је типично месождерски и није прилагођен за биљну исхрану. 

Једини представник породице Tremarktinae је медвед наочар или андски медвед (Tremarctos ornatus) који је такође угрожена врста и живи на подручју Јужне Америке. Иако је на ову врсту медведа забрањен лов, то нажалост не спречава људе да их и даље лове и на тај начин још више угрожавају.

Џиновска панда (Ailuropoda melanoleuca) и Медвед наочар (Tremarctos ornatus)
Извор: https://www.worldbearday.info/

Потпородица Ursinae има највише представника међу којима су: мрки медвед, амерички црни медвед, бели медвед, азијски црни медвед, медвед уснаш и сунчев медвед. Из ове потпородице, само мрки медвед и амерички црни медвед нису угрожене врсте. Мрки медведи (Ursus arctos) живе на подручју Евроазије, али и Северне Америке, где се налази позната подврста мрког медведа – гризли. Амерички црни медведи (Ursus americanus) живе само на подручју Северне Америке. 

Мрки медвед (Ursus arctos) и Амерички црни медвед (Ursus americanus)
Извор: https://www.worldbearday.info/

Бели или поларни медведи (Ursus maritimus) живе на подручју Арктика. Највећа претња по поларне медведе јесу климатске промене. Лед је природно станиште ове врсте, помаже им да дођу до хране – како до алги, тако и до фока – јер је лов у отвореној води знатно тежи и мање успешан. Климатске промене су довеле до тога да се лед све брже топи, што овим медведима отежава проналажење хране и самим тих их угрожава. У потрази за храном, поларни медведи понекад долазе и до насељених места, што изазива страх код људи, па некад дође до сукоба између људи и белих медведа.

Азијски црни медведи (Ursus thibetanus) живе на подручју Азије. Бројност ове врсте се смањује услед губитка природног станишта (сече шума) и превеликог лова, јер се поједини делови тела ове животиње (шапе) користе у традиционалној кинеској медицини. 

Бели медвед (Ursus maritimus) и Азијски црни медвед (Ursus thibetanus)
Извор: https://www.worldbearday.info/

Медвед уснаш (Melursus ursinus) живи на подручју Индије. Ови медведи по природи нису агресивни и имају слабо чуло вида и слуха, што људима олакшава лов. Лове се јер се делови тела овог медведа користе у традиционалној медицини или представљају трофеје за ловце. Такође, људи их често заробљавају и дресирају како би могли да наступају у циркусима и на сличним догађајима. 

Сунчеви или малајски медведи (Helarctos malayanus) живе у различитим деловима Азије. Опстанак ове врсте човек такође угрожава илегалним ловом, како због коришћења њихових делова тела у традиционалној медицини, тако и због забаве и третирања уловљене животиње као да је трофеј. Људи убијају женке које су на свет тек донеле младе како би те младе потом продали као љубимце. Уз све ово, сеча шума доводи до тога да се угрожава животно станиште ове врсте. 

Медвед уснаш (Melursus ursinus) и Сунчев медвед (Helarctos malayanus)
Извор: https://www.worldbearday.info/

Различите врсте медведа се сурећу са разним проблемима. Нека од решења су следећа: 

1) Пружити заштиту медведима у дивљини отклањањем клопки које ловци постављају и организовати тимове који би помагали повређеним медведима или мечићима који су без мајке; 
2) Увести законске регулативе које предвиђају веће казне за илегални лов, злоупотребу медведа у циркусима, продају медведа као кућних љубимаца, као и институције које би контролисале поштовање закона; 
3) Редовно спроводити едукативне програме за различите узрасте о значају очувања медведа и њихових станишта. 

Уколико нисте у прилици да урадити било шта од овога, увек можете да поделите са неким информације које сте сазнали читајући овај текст и да додатно истражите ову тему!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име