Насловна Свет око нас Вода 18. септембар – Светски дан мониторинга вода

18. септембар – Светски дан мониторинга вода

1944
0
Време читања: 3 минута

Да ли сте знали да је прошло свега 17 година од обележавања првог светског дана мониторинга вода? 18. септембра 2003. године је био пресудан датум у историји који је означио почетак нечег заиста значајног за глобалну слику стања вода. Овај датум заправо има свој посебан приступ у обележавању те теме јер се од класичног програма врло лако дошло до такозваног светског „изазова“ мониторинга вода (The World Water Monitoring Challenge (WWMC)). Пре свега, битно је нагласити да покрет представља пројекат за грађане који их охрабрује и подстиче да тестирају и штите водне ресурсе у свакој прилици током целе године.

За све вољне ентузијасте обезбеђени су комплети  од стране „The World Water Monitoring Challenge“ организације за праћење четири индикатора квалитета вода: замућености воде, pH вредности, температуре и количине кисеоника у води. Наведени параметри су од кључног значаја за процену употребне вредности воде. Степен замућености често може бити показатељ утицаја ерозије на област; pH вредношћу се дефинише количина киселина у води, а која може бити присутна у већој мери услед примене разних хемијских средстава у пољопривреди или чак као последица киселих киша. На температуру вода могу утицати локални рудници или пак интензивна обрада земљишта, уклањање високе вегетације која потенцијално обезбеђује сенку токовима река, језерима и другим водама. Удео кисеоника у води је од пресудног значаја за све нас, јер тиме дефинишемо удео живог света у води. На удео кисеоника може значајно утицати температура (хладна вода може да подржи више кисеоника од топле воде) и присуство организама као што су бактерије и алге. Од 2009. године период испитивања и извештавања продужен је од 22. марта до 31. децембра. Као резултат тога, програм је порастао са око 30.000 учесника на скоро 340.000 у последњих пет година. Управо због тог проширеног временског оквира и промовисања у току целе године, Светски дан мониторинга вода је постао познат као светски изазов за праћење стања вода.

Према подацима из 2016. године 338.959 људи је пратило квалитет вода у 77 земаља и шест континената, што представља повећање учешћа од 62% у односу на претходне године. Водећa у свим земљама по броју учесника билa је Малезија са 82.000, док је по броју локација доминирала Америка са анализама мониторинга из преко 1.754 локалних места. Све у свему, велик број тестних сетова WWMD дистрибуирано је у 2017. години, а надамо се да ће се премашити сви досадашњи рекорди у 2018. години. Битно је нагласити да је Светски изазов за праћење вода координисан од стране Федерација воде (The Water Environment Federation (WEF)) и Међународне академија за воде (The International Water Association (IWA)).

Кроз овај светски изазов, како појединци – тако и групе људи могу да поделе своје податке са другим научницима у свету кроз карте, графиконе и мапе преко званичног сајта, а поред тих података могу да наиђу и на завидан број свакаквих информација на сличну тему.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име