Насловна Еко календар Светски дан нумбата

Светски дан нумбата

772
0
Време читања: 3 минута

Сваке прве суботе у новембру обележава се Светски дан нумбата (Myrmecobius fasciatus). Овога дана пажња је посвећена посебном аустралијском торбару. Не може се са сигурношћу рећи како је дошло до ове традиције, али Дан нумбата се обележава ради очувања ове врсте и подизања свести о великом смањењу бројности популације ових малених торбара. 

Некада је ова врста насељавала велики део јужне Аустралије, али сада се може пронаћи у само неколико изолованих подручја у југозападном делу западне Аустралије и Новом Јужном Велсу. Нумбати тренутно броје мање од 1000 јединки – овој специфичној врсти прети опасност од губљења станишта, услед пожара, крчења шума за проширење градова или прављење грађе. Као и већег броја грабљиваца попут лисица и дивљих мачака, због чега су сада смештени у резервате ради смањења утицаја опасних по живот нумбата. AWC планира у наредним годинама покушај успостављања популације нумбата и у Newheaven Wildlife Sanctuary

Нумбат или пругасти мравојед је торбар којег одликује дуги лепљиви језик дужине до 11 cm. 

Женке нумбата су величине око 20 cm и тежине 478 g, а мужјаци око 29 cm и тежине 597 g, имају реп дужине између 12 и 20 cm. Кратке шиљате уши и дуга уска њушка красе овог кратконогог створа са дугим канџама и чупавим репом. Нумбати су сиво-смеђе боје која прелази у риђу, на леђима имају црне и беле пруге, а стомак им је беж. За разлику од других торбара, нумбати немају торбе у којима носе младе, већ се младунци држе за наборе на кожи мајке. Такође имају специфичне клинасте зубе, пошто не жваћу храну.

Нумбати су солитарне дневне животиње – у пару су само током сезоне парења или одгајања младунаца. Животни простор нумбата одређује извор хране, то су места на којима има дрвећа које ће пружити заштиту од птица грабљивица, али пропустити довољно светлости и топлоте, како би били у могућности да лове термите који се не могу пронаћи на влажним местима.

Нумбати осећају термите уз помоћ чула мириса. Због велике количине термита које једу (и до 20 000 на дан), нумбати не пију воду пошо је добијају довољно из хране.

Постоји читав пројекат који се бави очувањем и промовисањем ове врсте (projectnumbat)на чијем сајту се могу пратити тренутне акције које се спроводе у циљу побољшања живота ове врсте. Због стидљиве природе ових створења која доприносе очувању екосистема хранећи се термитима, волентерима који раде на очувању ове врсте је поприлично тешко да прикупе податке који би им били од користи у даљем раду, али захваљујући новим технологијама и камерама које могу да прате покрет свако се може укључити у борбу за опстанак ове врсте преко Zoonivers. И поред свакодневног напора бројних волонтера и организација за заштиту животиња, нумбати су и даље на два корака од истрбљења. 

Извори: Australian wildlife и WWF Australia.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име