Насловна Живи свет Биљке 17. мај – Светски дан ораха

17. мај – Светски дан ораха

2440
0
Време читања: 4 минута

Сваког 17. маја прославља се Светски дан ораха. Данас је дан када обележавамо биљку која нам даје хлад и укусан орашасти плод. Овај дан је први пут обележен 1958. године.

Орах (лат. Juglans) је род биљака из породице Juglandaceae. Врсте овог рода су дрвенасте биљке које достижу висину и до 40 метара. Дрво има и истоимени плод и он спада у орашасто воће. Постоји 21 врста ораха распрострањена широм света.

Он је врло вредан и скупоцен у погледу самог дрвета. Стабло ораха је један од најквалитетнијих материјала за израду намештаја и инструмената. Поред свог квалитетног стабла, он има јестив и укусан плод.

Орах цвета у пролеће и плод даје у јесен. Облик цвета је у облику ресе. Кора стабла је веома тврда и груба, обично сиве боје. Плод ораха је тврд, налази се у тврдој опни – љусци у којој се налази јестиво језгро. 

Орахов цвет

Највише се узгајају персијски или енглески орах и црни орах. 

Орах је најстарији познати плод са дрвета који се користи у исхрани већ 10 хиљада година. Ораси које данас једемо познати су као енглески, али они заправо потичу из древне Персије где су се сматрали као посластица за краљевску породицу. 

Ораси су богати омега-3 масним киселинама и садрже веће количине антиоксиданса од већине других намирница. Такође су одличан извор витамина и минерала, попут бакра, јода, фолне киселине, фосфора, витамина Б6 и витамина Е. Омега-3 масне киселине повољно утичу на функције мозга, срца и ублажавају упале.

Ораси имају већу антиоксидацијску активност од других орашастих плодова. Ова активност потиче од витамина Е, мелатонина и биљних једињења која се називају полифеноли, а који су посебно богати у танкој, папирастој кожи ораха.

Ораси као и остали орашасти плодови, се једу као грицкалица, али се они могу додавати у салате, пасте, житарице и наравно колаче. Одлични су и као слаткиши преливени чоколадом или кандирани. Ораси су сјајна замена за месо у вегетаријанској и веганској исхрани. Могу се користити сирови, али и печени, кувани или ушећерени. Плод ораха се не користи само као храна, млади ораси се користе за добијање пића попут ликера или ракије. Због високог садржаја масти, од ораха се прави и уље које се користи у кулинарству као прелив у салатама.
Орах није само извор хране човеку, већ и животињама попут мишева, веверица и птица.

Млади плод ораха

Поред свих добрих особина, дрво ораха има једну лошу. Орах ослобађа једно алелопатско једињење под називом југлон. Алелопатија је процес у ком организам производи хемикалије које утичу на раст, опстанак и репродукцију других организама. Што значи да орах није добро садити на месту баште или уз друге врсте дрвећа које могу бити осетљиве.

Занимљивости:

 • Дрво ораха може доживети чак 250 година.
 • Плод ораха је некада коришћен да ублажи упале, лечи ране и освежи дах.
 • И дан-данас се користи боја која потиче из љуски ораха, а наводно су ту боју чак користили Леонардо да Винчи и Рембрант за писање и цртање. Ова боја заправо потиче од јода којег садржи зелена љуска ораха.
 • Скрхане љуске се користе као подлога за малчирање дворишта, стаза и башта.
 • Тврде орахове љуске се користе за чишћење меких метала, пластике, дрвета и камена. Овај еколошки прихватљив и рециклирајући мекани брусни абразив је због своје еластичности и отпорности погодан за операције пескања, уклањања каменца и полирања.
 • Најпознатија посластица са орасима јесте баклава.
 • Љуска такође садржи висок садржај масти и показале су се као одличан огрев.
 • Због лепшег изгледа језгра плода, произвођачи сумпоришу језгра ораха како би били стветлије боје.

Како обележити светски дан ораха?

 • Купите 1-2 кг неочишћених ораха и сами их скрцкајте и очистите, то је сјајна анти-стрес активност!
 • Направите слаткише, колаче од ораха, поделите их са својим пријатељима и ближњима или задржите све за себе, како вам је по вољи. 😉
 • Ако имате двориште, плац или њиву, засадите орах, правиће вам огроман хлад и сваке јесени ћете имати бесплатну здраву грицкалицу и додатак колачима. А за љубитеље пића, за време летњих дана можете направити ликер или ракију од младих ораха.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име