Насловна Еко календар 31. мај – Светски дан папагаја

31. мај – Светски дан папагаја

2333
0
Време читања: 4 минута

Папагаји су једни од омиљених љубимаца, како деце, тако и одраслих. Одушевљавају нас јарким и разнобојним перјем, а понекад и својом способношћу да опонашају говор. С обзиром на то колико су вољени, верујем да ће многима бити драго да чују да папагаји баш данас прослављају свој дан!

Светски дан папагаја се прославља од 2004. године, а проглашен је од стране организације World Parrot Trust. Првобитна идеја је била да сви љубитељи папагаја имају још једну прилику за славље, али и да се људи упознају са проблемима са којима се папагаји у дивљини суочавају. Нажалост, као и код великог броја других група животиња, и код папагаја су људи узрок великог дела ових проблема. Највећа претња по ове птице тренутно је губитак станишта, као и измена станишта (често услед људске делатности) која чини услове за живот мање погодним за папагаје. Такође, проблем представљају и изловљавање, илегална продаја и климатске промене.

Због честог илегалног лова и препродаје ових птица, веома је битно водити рачуна од кога их купујемо као кућне љубимце. Поуздани извори за куповину су репутабилни одгајивачи и продавци који са њима сарађују. Такође је потребно да водимо рачуна да им обезбедимо довољно велики кавез, разноврсну храну и, уколико је то потребно, партнера са којим ће делити животни простор.

Ред папагаја (Psittaciformes) садржи преко 300 врста, а преко 100 спада у неку категорију угрожености на листи IUCN. Ово чини папагаје најугроженијим редом птица на свету. Забрињавајућ је број врста које су ишчезле, а још је више оних које су тренутно рањиве, угрожене или критично угрожене (према листи IUCN iz 2012. године). У оквиру реда папагаја налази се породица Psittacidae, коју још називамо и породицом правих папагаја. Овде спадају неке од најпознатијих врста попут врста рода ара – Ara macao (није угрожена), Ara ambiguus (угрожена), Ara ararauna (није угрожена), Ara militaris (рањива) и многе друге. У породицу правих папагаја спада и плава ара (Cyanopsitta spixii), врста која нам је свима позната из анимираног филма “Rio”. Оно што је мање познато је да је ова врста, нажалост, ишчезла у дивљини, те је остало још само око 160 представника у заточеништву и тренутно се спроводи конзервациони план који предвиђа њихово парење и пуштање у дивљину кад достигну задовољавајућу бројност.

Мото Дана папагаја је „Буди племенит и несебичан – буди више као папагај!“ („Be kind and selfless – be more parrot!“). Ова реченица се односи на истраживање у којем је показано да јединке неких врста папагаја помажу једне другима тако што деле храну, чак и кад немају очигледну корист од тога.

Папагаји су генерално јако интелигентне животиње, а видели смо и да су најчешће брижни и социјални. Афрички сиви папагај (Psittacus erithacus) је једна од врста која је јако добра у мимици гласова. Може одлично да опонаша звуке које чује у свом окружењу, па тако може да имитира и речи које чује и смех људи. Афрички сиви папагај који се звао Алекс имао је вокабулар од чак 150 речи! У једном експерименту рађеном на женки сивог папагаја која се звала Ависа, пред њу су стављене две врсте хране. Затим су обе врсте преклопљене чашама. Научница је испод једне од чаша извадила храну и показала је Ависи, која је схватила да то значи да је храна остала само испод друге чаше и у око 75% случајева је тачно знала да на њу и покаже. Папагаји су прве животиње које не припадају приматима код којих је уочено овакво логичко размишљање.

Какапо папагај (Strigops habroptila) је најдуговечнија птица на свету која може да живи и преко 90 година. И поред тога, ова врста је критично угрожена и њеном заштитом се бави организација  Kakapo Recovery Organization.

Ако желите да прославите овај дан са својим папагајем, можете га частити неком посластицом или пробати да га научите неком трику. Ако немате папагаја, а ипак бисте волели да овај дан обележите на неки начин, можете донирати организацији World Parrot Trust, послушати неки од њихових занимљивих подкаста или погледати преслатке слике из њихове галерије. Са најмлађима можете прославити уз филм „Rio“, а ако више волите документарце предлажем „Planet Parrot“ који говори о животу ових птица у урбаним срединама или „The Indonesian Parrot Project“ који говори о спасавању једне индонежанске врсте папагаја.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име